Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I SDP i HDZ: obećanja bez podloge

Usporedili smo Milanovićev stari i Karamarkov novi gospodarski program

milanović karamarko
Foto: Pixsell
07.07.2015.
u 16:30

Štednja - Rezanje deficita znači manja prava zaposlenima u državnom aparatu

Gospodarski program HDZ-a jedan je od traženijih dokumenata u državi, a najveća oporbena stranka u javnosti prima brojne kritike jer ga još uvijek nisu objavili.

HDZ-ova odluka da program objave neposredno prije izbora nije neuobičajena jer se isto tako ponašala i Kukuriku koalicija. Plan 21 tako je objavljen i prezentiran 15. rujna 2011. godine, odnosno 80 dana prije parlamentarnih izbora.

Šesnaest stranica

Budući da je SDP više puta objašnjavao da je njegov program nastavak politike Vlade, usporedili smo sadržaj gospodarskog programa HDZ-a, po onome što dosad o njemu znamo, i Plana 21 koji je vlada Zorana Milanovića više puta korigirala. Zoran Milanović nedavno je izjavio da kod dolaska na vlast nisu obećavali puno, odnosno gotovo ništa, ali ako se pročita već zaboravljeni dokument, obećanja su dosta ambiciozna. Plan 21 na papir je stavio da ćemo u 2015. imati rast od pet posto BDP-a, deficit proračuna manji od tri posto, udio proračunskih rashoda u BDP-u za oko 4,5 postotnih poena manji no u 2011. te javni dug na razini od 60 posto BDP-a.

To se nije ostvarilo, već se dogodilo upravo obratno. Rasta BDP-a nema, a kako je proračun rastao, deficit je oko 5,7 posto, kako pokazuju podaci Eurostata, a javni dug je skočio za 80 milijardi kuna, na 90 posto BDP-a. I HDZ ima ambiciozne planove po kojima bi do 2025. godine smanjili udio duga u BDP-u na oko 60 posto, a uz pomoć rasta BDP-a od tri do četiri posto i smanjenja potrošnje države. Osim visokih ciljeva, Plan 21 nije dao odgovore na pitanja kako će se oni ostvariti. Na 16 stranica teksta, koliko je posvećeno gospodarskoj politici, uglavnom su bile navođene opće mjere poput poticanja investicija i reforme javne uprave u smjeru efikasnog i brzog servisa, ali u području porezne politike najavili su niz mjera kojih su se u mandatu odrekli.

Rasterećenje tvrtki

Plan 21 je tako obećao smanjenje doprinosa na plaće, olakšice za reinvestiranu dobit, ali su od smanjenja doprinosa za zdravstvo odustali. HDZ pak najavljuje da će smanjiti i opću stopu PDV-a u trenutku rasta gospodarstva, a gospodarstvo namjeravaju rasteretiti rezanjem parafiskalnih nameta i nižim porezima. Iskustvo s Planom 21 pokazuje da su gospodarski programi podloga za velika obećanja, a da njihova provedba pada u vodu kada salonske rasprave završe, a političari krenu u terensku realizaciju.

>>Hrvatskoj nužne reforme, a HDZ ih može provesti 

>> HDZ: reforme i po cijenu gubitka sljedećih izbora 

>> Ovo su glavne značajke HDZ-ova gospodarskog programa

Komentara 51

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
17:08 07.07.2015.

bolje objavi da je sdp danas pojaco lanac pucki kuhinja,,danas je otvorena jos jedna u Vukovaru,,,to je program sdp,i tu se nema sto usporedit,,,pucke kuhinje Caritas trgovine i hapsenja Hrvata

EV
Evaluna0309
17:05 07.07.2015.

SDP je imao cijeli mandat da ispuni svoj program i da izvuče državu iz krize, no to nisu učinili. Dok s druge trane HDZ cijelo vrijeme radi, ne samo za vrijeme kampanje i sigurna sam da će se taj rad isplatiti i da će pobijediti na izborima.

DU
Deleted user
16:44 07.07.2015.

Koji SDP-ov plan? Plan 21?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije