Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlada prihvatila prijedlog

Uskoro veće kazne za niz prekršaja: Neke se penju i do 4000 eura

Cijene autobusnih karata u eurima
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/2
13.04.2023.
u 11:23

Vlada će prijedlog uputiti Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku

Vlada je na sjednici prihvatila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je novi prijedlog zakona. "S obzirom na to da važeći zakon u odnosu na predviđene visine novčanih kazni ne postiže u punom opsegu opću svrhu, ovim izmjenama predlaže se izmjena zakona tako da se samo povećaju visine novčanih kazni za pojedine vrste prekršaja kako bi bile prilagođene zahtjevima vremena i imale odvraćajući učinak na počinitelje prekršaja", kazao je ministar.

Predlaže se propisati različite raspone kazni ovisno o težini prekršaja, objasnio je ministar. Za najteže prekršaje novčane kazne će biti u iznosima od 700 do 4000 eura, za teže prekršaje u iznosu od 300 do 2000 eura, za lakše prekršaje u iznosima od 200 do 1000 eura. "Ne predlaže se mijenjanje novčanih kazni propisane člancima koji se odnose na oštećenje ili omalovažavanje domaćeg novca u optjecaju, neovlaštenu prodaju ulaznica za sportske i druge priredbe, skitnju, prosjačenje, odavanje prostituciji, kršenje naredbe o zabrani pristupa ili zadržavanja, fotografiranja ili skiciranja na određenom mjestu", kazao je ministar Božinović.

"Ovi će članci biti dio razmatranja posebne međuresorne radne skupine koja je osnovana za izradu novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koja će raditi na temeljitoj reviziji njegovih odredbi, odnosno na izradi potpuno novog zakona usklađenog sa zahtjevima vremena, potrebama struke i prakse te promjenama u nizu drugih u međuvremenu donesenih zakona", naveo je potpredsjednik i ministar Božinović.  

Vlada će prijedlog uputiti Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku.

Kazne od 700 pa do 4000 eura

Kazne se odnose na remećenja javnog reda i mira isticanjem ili nošenjem simbola, izvođenje, reproduciranje pjesama, skladbi i tekstova, slika, crteža, drsko i nepristojno ponašanje u javnosti kojim se vrijeđa građane i narušava njihov mir, ali i izmišljanje i širenje lažnih vijesti te, među ostalim, na neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja. 

Kazne od 300 do 2000 eura 

Odnose se na teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe.

Kazne od 200 do 1000 eura

Tolikim će se iznosom kazniti počinitelji prekršaja vrijeđanja i omalovažavanja moralnih osjećaja građana i, među ostalim, oni koji se na javnom mjestu odaju pijančevanju ili konzumaciji opojnih droga. 

Video: Plenković: 'Više su rasle plaće nego inflacija'

Komentara 27

PO
pokupecs
11:51 13.04.2023.

Počela represija

TS
tsomething
13:09 13.04.2023.

Uvrijedi Plenkovica na bilo koji nacin, kazna 4000 EUR i 5 godina zatvora. Zgazi covjeka na cesti 4 godine zatvora. Predizborne lazi i obecanja ljudima, nepotizam, ostali stranacki kriminali 0 EURA Ljudi selite iz Hrvatske ako se necete boriti za sebe.

ŠI
Šiba
11:47 13.04.2023.

Dali če u SPC u još pjevati pjesme iz prošlosti pod kojima su učinjeni mnogi zločini ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije