Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI USPJEŠNE AKCIJE

Zapovjednik o detonaciji mine: 'Da se to desilo u luci, materijalna šteta bila bi velika'

Rijeka: Konferencija za medije nakon uspješne akcije izmještavanja i neutralizacije mine
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/19
19.03.2023.
u 14:59

Na konferenciji za medije sudjelovali su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Goran Gašpert iz Policijske uprave primorsko-goranske te zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Nenad Krasny

Uspješno je neutralizirana mina zaostala iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena u riječkoj luci, potvrdila je Policijska uprava primorsko-goranska. Kako ističu iz policije, akcija je prošla u skladu s planiranim te je zvukom sirene u 13.45 sati označen njezin završetak. Povodom završetka akcije, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati. Na konferenciji su sudjelovali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Goran Gašpert iz Policijske uprave primorsko-goranske te zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Nenad Krasny.

"Sve je dobro završilo. Odrađeno je sve prema zacrtanim planovima. Mina je neutralizirana iza 13 sati", kazao je uvodno gradonačelnik Filipović i zahvalio građanima na discipliniranosti. "Vrlo odgovorno su se ponijeli u ovoj neuobičajenoj situaciji. Nadam se da se ona neće ponoviti u skorijoj budućnosti iako smo pronašli smo još jedno minsko-eksplozivno sredstvo", dodao je govoreći o bombi pronađenoj u petak u Rijeci. Ipak, napominje kako akcija uklanjanja druge naprave neće biti kompleksna kao današnja akcija.

"Mina je uspješno neutralizirana, opasnost je prevladana i možemo se vratiti svakodnevnom životu", istaknuo je gradonačelnik te još jednom svima zahvalio.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance istaknuo je kako je vrijeme bilo povoljno za izvođenje akcije. On je, također, naglasio kako je uspješno provedena. Podsjeća kako se za opasnost znalo već nekoliko mjeseci te kako se intenzivno radilo na tome da se mina ukloni sa što manjim rizikom. Aktivnosti su, dodaje, počele jučer u večernjim satima kada je počela evakuacija.

"Posebna zahvala treba ići onim ljudima koji su nevidljivi, koji su to sve izveli stručno, kvalitetno i po planu", ističe Mance.

VIDEO Nevjerojatna snimka detonacije u Rijeci: Mina uspješno neutralizirana

Načelnik Sektora za javni red i sigurnost Goran Gašpert izrazio je zadovoljstvo uspjehom ove akcije te istaknuo kako su sve službe bile iznimno profesionalne

"Ovaj čin danas je završni djelić cjelokupne operacije koja je intenzivno trajala dva mjeseca", kaže.

Zahvalio je svim sudionicima, ali i građanima Rijeke koji su pokazali, kako kaže, veliki osjećaj i senzibilitet za rizične situacije. "Ovo je i njihov uspjeh", zaključuje. 

Zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Krasny je ukratko opisao tijek procesa od pronalaska mine: "Sa znanjem da se takva mina nalazi u luci idemo na prve izvide. Utvrdili smo da je sredstvo opasno. Nakon izrade plana išlo se u pripremu i sve ostalo što je slijedilo", ističe.

Govoreći o eksploziji navodi: "Da se to desilo u luci, materijalna šteta bila bi velika. Mina se nalazila nedaleko objekata, izmicanjem mine izmicala se i opasnost".

O samoj mini navodi kako je ona njemačke proizvodnje te kako je riječ o protubrodskoj mini. Dodaje kako je namijenjena za uništavanje te čini veliku štetu. "Cijelim putem bila je opasna", kaže. S eksplozivom i aluminijskim kućištem, rekao je, mina je bila teška oko 1100 kilograma. 

Rijeka: Konferencija za medije nakon uspješne akcije izmještavanja i neutralizacije mine
1/14

Podsjetimo, zvukom sirene jutros u 06.09 sati označen je početak akcije izmještanja mine zaostale iz Drugog svjetskog rata koja se nalazi u riječkoj luci, a potom i njezine neutralizacije. Kao i početak akcije, završetak je ponovno označen sirenama. 

Zvuk sirene kojim je označen prestanak opasnosti ujedno je označio i prestanak zabrane boravka u "crvenoj zoni" smještenoj uz riječku luku te se stanari tog područja koji su evakuirani jučer u 22 sata polako vraćaju svojim domovima. U 15 sati, kako je najavila policija, normalizirat će se i promet središtem grada.

Komentara 2

SE
Serđo23
20:28 19.03.2023.

ma previše muke ! To bi od naših Amera dron izveo sa pola manje muke ! Jer tu barem nema Rusa da mu mlazom ometaju let !

DU
Deleted user
17:12 19.03.2023.

Nema bez Njemačke kvalitete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije