Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspješan završetak

VIDEO Oglasila se sirena prestanka opasnosti u Rijeci: Završena akcija neutralizacije mine

Rijeka: Počela operacija vađenja mine iz podmorja luke
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/22
19.03.2023.
u 14:29

Detonacija se u Rijeci, kako je javila reporterka Večernjeg lista Snježana Bičak, čula oko 13.15 sati. Oko pola sata kasnije, oglasile su se sirene prestanka opasnosti. One označavaju uspješan završetak akcije, a građani se sada mogu vratiti u ranije zatvorene dijelove grada.

Oglašavanjem sirene početka opasnosti u nedjelju ujutro, desetak minuta nakon šest sati, počela je složena akcija izmještanja i neutralizacije zaostale protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz riječke luke. Kako je i najavljeno iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke, mina je plovilom prevedena na predviđenu lokaciju na moru u Riječkom zaljevu i neutralizirana. 

Uoči akcije provedena je potpuna evakuacija zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života. U subotu je iz zgrada u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine evakuirano oko 500 stanara. Sve je proteklo bez problema, većina je sama organizirala privremeni smještaj, a manji dio smješten je u Dvorani mladosti na Trsatu, u kojoj su priređeni ležajevi i okrjepa.

Tijek događaja:

14:27 - Uspješno je neutralizirana mina zaostala iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena u riječkoj luci, potvrdila je Policijska uprava primorsko-goranska. Kako ističu iz policije, akcija je prošla u skladu s planiranim te je zvukom sirene u 13.45 sati označen njezin završetak.

Više informacija Policijske uprave primorsko-goranske, kao i snimke same detonacije, pogledajte OVDJE.


13:47 - U Rijeci se oglasila sirena. Kako je i ranije najavljeno, završetak akcije obilježen je sirenama prestanka opasnosti.

Snježana Bičak, novinarka Večernjeg lista, ističe kako sirene označavaju uspješan završetak akcije. Građani se sada mogu vratiti u ranije zatvorene dijelove grada. 


13:42 - Nedugo prije nego što se čula detonacija, objavljene su fotografije sastanka gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića sa članovima Stožera civilne zaštite Grada Rijeke i ostalim sudionicima akcije izmještanja i neutralizacije mine.


13:33 - Na detonaciju se osvrnulo i nekoliko korisnika Twittera. 

"Na Velom Vrhu sam osjetio u ušima eksploziju", "Prasnula je mina pred desetak minuta. Vežica je par kilometara zračne linije, fino se zatreslo. Sutra će bit friške ribe na ribarnici", neki su od prvih komentara Riječana.


13:17 - Kako iz Rijeke javlja reporterka Večernjeg lista Snježana Bičak, čula se detonacija. Taj trenutak, ističe, uopće nije bio ugodan. Svi se nadaju da je sve prošlo u redu iako još nema službene potvrde.


13:15 - Riječki Korzo u iščekivanju kraja akcije i otvaranja grada. Policija i dalje ne dozvoljava prilazak luci i moru iako je mina već odavno daleko u zaljevu.


11:20 Pripadnici Hrvatske vojske s jednim sustavom bespilotnih letjelica angažirani su na nadzoru cestovnih i plovnih puteva, priopćio je MORH. 

"Pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u nedjelju 19. ožujka 2023. godine u akciji izmještanja i neutralizacije protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata u području putničke luke Rijeka. Pripadnici Hrvatske vojske s jednim sustavom bespilotnih letjelica angažirani su na nadzoru cestovnih i plovnih puteva koje je prema sigurnosnim zonama odredilo Ministarstvo unutarnjih poslova", navodi se. 

Njihov angažman, ističe MORH, započeo je u jutarnjim satima i očekuje se, sukladno iskazanim potrebama, i dalje tijekom dana.

"Temeljem odluke ministra obrane, Hrvatska vojska pružila je potporu Ministarstvu unutarnjih poslova, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj angažiranjem bespilotne letjelice za potrebe snimanja izmještanja i neutralizacije minsko-eksplozivne naprave iz Drugog svjetskog rata", stoji u priopćenju.


11:15 - Prema informacijama Novog lista, mina je izvađena i otegljena prema otvorenom moru gdje će biti neutralizirana.


11:10 - Riječani čekaju da sirene oglase prestanak opće opasnosti te da budu sigurni da se mogu vratiti u centar grada. Za Večernji list ističu kako su svi na vrijeme bili obaviješteni o provođenju akcije i svim pravilima te kako je bolje biti na oprezu, nego da se nešto dogodi.


10:30 - Iz Rijeke se uživo javila novinarka Večernjeg lista Snježana Bičak. Kako je istaknula, ako akcija prođe u redu, građani će se tijekom poslijepodneva moći vratiti u centar grada. 

"Građani Rijeke doista poštuju preporuke Stožera civilne zaštite. Kada smo ušli u Rijeku i vozili se prema centru, onoliko koliko su nam mjere sigurnosti dopuštale, doista nije bilo prometa. Gotovo da i nema vozila po cesti, a građani koji se šetaju u manjini su i poštuju sigurnosne mjere. Drugim riječima, šetaju dijelovima grada koji su za to dozvoljeni", navodi.

>> OPŠIRNIJE


09:55 - Objavljene su prve fotografije operacije vađenja mine iz podmorja luke.

Rijeka: Počela operacija vađenja mine iz podmorja luke
1/14

09:50 - Akcija izmještanja i neutralizacije protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz riječke luke se za sada odvija prema planu, a u tijeku su pripreme za tegljenje na lokaciju na kojoj će biti neutralizirana, koju provode ronioci specijalne policije MUP-a.

Po završetku ove faze, mina će biti otegljena na lokaciju neutralizacije u Riječkom zaljevu, priopćeno je u nedjelju iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke.

Iz Stožera su zahvalili građanima što se pridržavaju uputa te su ih pozvali da se, zbog vlastite sigurnosti i provedbe akcije u najkraćem vremenu, preporuka i uputa pridržavaju i nadalje.


08:15 - Obustavljen je rad svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti. Tijekom subote s parkirališta u zoni opasnosti premještena su parkirana vozila, s putničke obale u riječkoj luci privremeno su premještena i sva plovila, a Riječki zaljev zatvoren je za plovidbu. Na snazi je i zabrana zone letova iznad riječke luke, posebice za dronove.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na "crvenu zonu“ neposredne potencijalne opasnosti iz koje su evakuirani stanari i "žutu zonu“. U "crvenoj zoni“ su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku. U "crvenoj zoni“ onemogućen je sav promet pa se cestovni promet odvija tzv. sjevernim koridorom središtem grada. Stanarima u “žutoj zoni” preporučeno je da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Rijeka: Počela operacija vađenja mine iz podmorja luke
1/6

08:10 - U riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa se provodi plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.

VIDEO Policija pregledava zgradu Županijskog suda u Osijeku nakon dojave o bombi

Ključne riječi

Komentara 13

OB
Oblivion
09:07 19.03.2023.

Hmm, sudeči po medijskoj hajci ko da se neutralizira atomska bomba. Ima li igdje podatak koje jačine je ta bomba, na kojoj udaljenosti od obale, dubina...

DA
dam63
13:17 19.03.2023.

Sudjeluje o zrakoplovstvo. Koji show.

SL
slatix
13:42 19.03.2023.

Ne zna se tko je luđi, novinari ili policija. podvodna eksplozija bezopasna za svakoga na obali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije