Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaostala iz 2. svjetskog rata

Objavljene fotografije bombe u Rijeci: Nađena je na gradilištu tijekom izvođenja radova

U Rijeci pronađena još jedna zaostala avionska bomba iz Drugog svjetskog rata
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.03.2023.
u 10:46

Javnost će, navode iz Policijske uprave primorsko-goranske, biti pravodobno obaviještena o daljnjim postupanjima radi izmještanja i uništenja navedene avionske bombe

Uoči složene akcije izmještanja i neutralizacije mine, koja je na morskom dnu u riječkoj luci zaostala iz Drugog svjetskog rata, u Rijeci je u petak, na gradilištu u naselju Krnjevo, pronađena zaostala bomba iz Drugog svjetskog rata. Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance rekao je da će se sljedećih dana raditi procjena kako ju ukloniti i neutralizirati te da je to područje posve osigurano. 

O pronađenoj zaostaloj bombi oglasila se i Policijska uprava primorsko-goranska. "Policija je zaprimila dojavu da je na gradilištu na području Mlake u Rijeci tijekom izvođenja radova pronađen predmet nalik na minsko-eksplozivno sredstvo. Odmah po dojavi na mjesto događaja upućeni su policijski službenici nadležne policijske postaje, kao i stručno osposobljeni djelatnici za protueksplozijsku zaštitu, koji su utvrdili da je riječ o avionskoj bombi zaostaloj iz 2. svjetskog rata", ističe se.

U Rijeci pronađena još jedna zaostala avionska bomba iz Drugog svjetskog rata
1/9

Kako dodaju iz policije, policijski službenici osiguravaju mjesto pronalaska te će javnost biti pravodobno obaviještena o daljnjim postupanjima radi izmještanja i uništenja navedene avionske bombe.

Izmještanje mine iz riječke luke

Podsjetimo, uoči složene akcije izmještanja i neutralizacije mine, koja je na morskom dnu u riječkoj luci zaostala iz Drugog svjetskog rata, danas će u zoni neposredne potencijalne opasnosti, zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života, biti evakuirani stanari, a promet obustavljen. Evakuacija bi trebala biti završena do 22 sata, kada će biti obustavljen i promet. Uklanjanje mine počet će u nedjelju rano ujutro, a mina će se plovilom prevesti na određenu lokaciju u Riječkom zaljevu i neutralizirati. 

O akciji i evakuaciji građana koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti izdane su detaljne upute, a početak i kraj akcije bit će obilježen sirenama početka, odnosno prestanka opasnosti. Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance poručio je građanima da je akcija posve osigurana te da slušaju i postupaju po uputama kako bi završila što prije.

U riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom bila ukopana u muljevito morsko dno. Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je izrađen plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju riječki Stožer Civilne zaštite, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica u Rijeci, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti  podijeljeno na "crvenu zonu“ neposredne potencijalne opasnosti iz koje će biti evakuirano oko 500 stanara i "žutu zonu“. U "crvenoj zoni“ su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku.

Iz te zone će biti provedena potpuna evakuacija, koja će trajati do nedjelje kasno poslijepodne ili uvečer, kada neutralizacije mine bude završena, a podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti. 

U "crvenoj zoni“, ali i na širem području, bit će onemogućen sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet pa će se cestovni promet odvijati tzv. sjevernim koridorom središtem grada. Za “žutu zonu” izdana je preporuka smanjenog kretanja i aktivnosti, stanarima je preporučeno da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Autobusni kolodvor Žabica privremeno se seli na autobusni terminal na Delti, u subotu popodne zatvara se za plovidbu Riječki zaljev, a u nedjelju će na snazi biti i zabrana zone letova iznad riječke luke. Očekuje se da će vrijeme u nedjelju biti pogodno za izmještanje mine, no, ako dođe do pogoršanja vremenskih uvjeta, akcija će biti odgođena.

VIDEO Filip Zavadlav na sudu: 'Pa ja ne znam talijanski! Otkud bih ja uopće znao govoriti talijanski?'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije