Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SURADNJA Magla spriječila novi međunarodni incident na zasjedanju AER-a

Umalo zaratili Banja Luka i Sarajevo

13.11.2008.
u 23:01

Sarajevska magla spriječila je novo iskrenje između Sarajeva i Banje Luke i novo blamiranje za BiH na međunarodnome polju na redovitom, i ni po čemu uzbudljivom, zasjedanju Opće skupštine Saveza europskih regija (AER), koja je  počela u finskom gradu Tampereu. Iako je u izaslanstvu Sarajevske županije bilo prijavljeno čak devet članova koji su trebali doći u Finsku, zbog problema s polijetanjem zrakoplova Croatije airlinesa većina je ostala u Sarajevu.

Problem zbog RS-a
Naime, problem je nastao kada je postalo jasno da će Republika Srpska, koja je od prije dvije godine postala član Opće skupštine Saveza europskih regija (AER), dobiti jedno od dva mjesta koja pripadaju Bosni i Hercegovini u političkome odboru Saveza regija. I formalno, predstavnik Republike Srpske u AER-u bio bi lider SNSD-a i premijer Republike Srpske Milorad Dodik. Iz Sarajevske županije su u nekoliko navrata pisali središnjim tijelima AER-a da će se usprotiviti takvoj inicijativi.

Cijelu kampanju pokrenuo je upravo predsjednik Skupštine Sarajevske županije Denis Zvizdić, koji s potpredsjednikom Ivicom Šarićem nije uspio doći u Tampere, grad u središnjem dijelu finske regije Pirkanmaa.

Kako je magla onemogućila polazak većine izaslanstva iz Sarajeva, Sarajevsku je županiju na konferenciji predstavljao rođeni Mostarac Dino Elezović, koji je na čelu ureda Sarajevske županije otvorena u Bruxellesu, gdje je smješten i Marijo Đuragić, koji praktično vodi jedan od Ureda Republike Srpske u svijetu, o čemu se nekoliko puta otvarao politički sukob između bošnjačkih i srpskih stranaka.

Bez Hrvata
I dok Sarajevo i Banja Luka nastavljaju na međunarodnome planu dokazivati tko ima više utjecaja, što je odraz domaćih političkih odnosa, dotle na zasjedanje Skupštine Saveza europskih regija nije bilo predstavnika tzv. županija s hrvatskom većinom jer valjda drže nevažnima rasprave predstavnika 250 regija iz 32 zemlje. Iako su među prvima iz BiH pristupile AER-u, iz triju hercegovačkih županija na to zasjedanje nije došao nitko.

Opća skupština Saveza europskih regija (AER) upravo je organizacija koja promovira prava “slabih” i “jakih” regija, kao i pravo na očuvanje raznolikosti i snažna isticanja vlastita identiteta. S te strane neshvatljiva je odbojnost hrvatskih županija.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije