Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriminal

Ukrali mu bika iz dvorišta

'provala01_nnn_bih_090112'
''
22.08.2012.
u 15:47

– Krađa je u Međimurju sve više, no više se ne kradu samo sekundarne sirovine. Meni su iz dvorišta ukrali bika! – ogorčen je poljoprivrednik D. Kranjčec

Skriven u mraku, u noći s nedjelje na ponedjeljak, provalio je u gospodarsku zgradu pokraj obiteljske kuće u Ulici braće Radića u Štefancu i na brzinu pokupio sve što mu se našlo pri ruci, od bakrenih ploča do – dva purana! S plijenom vrijednim nekoliko tisuća kuna nestao je u noći. Vlasnicima nije preostalo drugo nego pozvati policiju. Proceduru već dobro znaju jer ih je lopov pohodio i prije nekoliko tjedana!

Odnio je tada sve predmete koji se mogu prodati kao sekundarna sirovina. Nemajući druge, kupili su nove, a sad su ostali i bez njih. Mještani Štefanca već mjesecima žive u strahu od provalnika koji u noćnim satima harače selom. Prije tri tjedna iz dvorišta 72-godišnjaka nepoznati počinitelj ukrao je 30 komada nehrđajućih ploča, bakrene profile i brončane čahure, starica iz Tesline ulice ostala je bez novca, a u studenom prošle godine jedan je poduzetnik ostao bez 120 kilograma otpadnog bakrenog kabela.

– Ljudi se boje. Krađa je u Međimurju sve više, no više se ne kradu samo sekundarne sirovine, nego i novac, nakit, pa i domaće životinje. Meni su iz dvorišta ukrali bika! – ogorčen je poljoprivrednik Dragutin Kranjčec iz Štefanca. I dok su prije godinu dana policijskim statistikama vladale krađe sekundarnih sirovina, sve je više krađa novca, nakita i bijele tehnike.

Prema podacima PU međimurske, prošle godine zabilježeno je povećanje kaznenih djela protiv imovine za 15 posto, sa 1074 na 1239. Bit će zanimljivo pogledati statistiku za ovu godinu. Uz uobičajene preporuke da novac i zlatninu ne čuvaju u ormarima, ispod madraca ili u kuhinjskim posudama, u policiji imaju još nekoliko dobrodošlih savjeta.

– Čak 80 posto provalnika u objekte ulazi kroz prozor i vrata na terasama. Pozivamo građane da obavezno zaključavaju vrata, čak i kad su kod kuće jer provalnici koriste nepažnju ukućana – ističe glasnogovornik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić. Savjetuje i da se uz kuću ne ostavljaju predmeti poput ljestava uz pomoć kojih bi lopovi mogli ući. Jedan od načina kako se može odvratiti provalnike od krađa jest i upaljena vanjska rasvjeta. Ako se krađa i dogodi, policiji mogu pomoći podaci o ukradenoj tehničkoj robi pa je dobro sačuvati deklaracije s brojevima uređaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije