Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORIST OD 1,9 MILIJUNA KUNA

Uhićeno 27 osoba: Lažirali prometne nesreće i izvlačili novce iz osiguravajućih kuća

Šibenik: Zbog potrage za ubojicom policija blokirala sve prilaze gradu
Dusko Jaramaz/PIXSELL
03.02.2021.
u 19:17

Uhićene osobe su tijekom današnjeg i jučerašnjeg dana privedene u pritvorske jedinice PU istarske i PU primorsko-goranske

Istarska policija jučer i danas je nakon dugotrajnog istraživanja uhitila više hrvatskih državljana radi prijevara osiguravajućih društava, kroz planirane izmišljene prometne nesreće.

Policijski službenici uhitili su 27 osoba te su utvrdili sumnju da su 57-godišnjak, koji se već od ranije nalazi u istražnom zatvoru, dvojica 48-godišnjaka i 50-godišnjakinja počinili kaznena djela zločinačkog udruženja, prijevara, krivotvorenja isprave i  računalnog krivotvorenja. Preostale osobe tereti se da su, kao sudionici izmišljenih prometnih nesreća, počinile kazneno djelo prijevare i pomaganja u prijevari.

Policija sumnjiči 57-godišnjaka da je u razdoblju od 2012. do 2018. godine na području Istarske županije, u dogovoru s drugoosumnjičenim 48-godišnjakom, planirao i dogovarao više izmišljenih prometnih nesreća.

Sudionike nesreća pronalazio je 48-godišnjak, koji im je za to davao novčanu naknadu, a te su osobe policiji prijavljivale nesreće i odlazile na hitni prijem u bolnicu i žalile se na ozlijede koje su prije dogovorile sa 48-godišnjakom. Dobivenu medicinsku dokumentaciju  57-godišnjak je potom predavao trećeosumnjičenom 48-godišnjaku, inače medicinskom tehničaru, koji je u bolnici neovlašteno izrađivao nove specijalističke nalaze, unoseći u njih ozljede, koje svojom prirodom udovoljavaju uvjetima za ostvarivanje naknade štete od osiguravajućih društava.

50-godišnjakinju pak policija sumnjiči da je u dogovoru s 57-godišnjakom, kao zastupnica osiguravajućeg društva, za prethodno dogovorene prometne nesreće radila police osiguranja, i to bez znanja osoba koje su bili sudionici izmišljenih nesreća te se u njihovo ime potpisivala i plaćala obroke premija za sačinjene police kako bi se iste aktivirale, a novac za to je osiguravao 57-godišnjak.

No, osumnjičeni su osiguravačke kuće varali i u stvarnim nesrećama. Kada su sudionici stvarnih prometnih nesreća dolazili na hitni medicinski prijem u bolnicu, trećeosumnjičeni 48-godišnjak im je nudio pomoć oko naplate naknade štete zbog zadobivenih ozljeda te ih je upućivao na 57-godišnjaka, a nakon dogovora, postupao bi s njihovom medicinskom dokumentacijom kao i u slučaju fingiranih prometnih nesreća. Osim na taj način, sudionike stvarnih prometnih nesreća pronalazio je i drugoosumnjičeni 48-godišnjak.
 
Dobiveni novac 57-godišnjak, dvojica 48-godišnjaka i 50-godišnjakinja dijelili su među sobom te su na taj način oštetili osiguravajuća društva za preko 1,9 milijuna kuna.

Uhićene osobe su tijekom današnjeg i jučerašnjeg dana privedene u pritvorske jedinice PU istarske i PU primorsko-goranske, uz kaznenu prijavu koja je podnijeta Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Komentara 7

D1
Domagoj_11
19:44 03.02.2021.

RTL svaku subotu pušta britansku emisiju o prevarama osiguravajućih društava, trebali bi se javiti ovi da snime hrvatsku verziju ...

DI
Dino123
22:13 03.02.2021.

IDSovci?

Avatar patkovic
patkovic
19:47 03.02.2021.

a šutalova grupa iz vinkovaca? njega još pokriva vaso u unutrašnjoj i uskoku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije