Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukrali šeikov nakit

Jedan od uhićenih Hrvata povezan s velikim krađama Pink Panthera

Uhićeni pljačkaši dragulja
Foto: MUP
1/2
08.11.2018.
u 18:39

Čitava kolekcija neprocjenjive je vrijednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milijun dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti od preko dva milijuna dolara

Nakon višemjesečne intenzivne suradnje s talijanskom policijom (Polizia di Stato), jučer je hrvatska policija uhitila četvoricu hrvatskih državljana i to 60-godišnjaka, 43-godišnjaka i dvojicu 48-godišnjaka osumnjičenih za krađu nakita milijunske vrijednosti u siječnju ove godine u Veneciji, priopćio je MUP.

"Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palači pod nazivom 'Blaga mogula i maharadža”. Čitava kolekcija neprocjenjive je vrijednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milijun dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti od preko 2 milijuna dolara", priopćili su iz MUP-a.

Pogledajte video pljačke:

Protiv uhićenih hrvatskih državljana vodi se kazneni postupak pred sudom u Veneciji, a uhićeni su u koordiniranoj akciji na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave istarske temeljem europskih uhidbenih naloga.

Foto: MUP/Ilustracija

Jedan od uhićenih hrvatskih državljana se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim državama Europe u sklopu kriminalne organizacije PINK PANTHER te je za njim raspisana međunarodna potraga i od strane Švicarske zbog krađe nakita u vrijednosti od osam milijuna švicarskih franaka u ožujku 2011. godine u Baselu tijekom izložbe “Baselworld 2011“.

Podsjetimo, britanske vlasti  tragaju za Vinkom Osmakčićem članom kriminalne grupe u medijima nazvane Pink Panther za pljačku tri prstena s briljantima vrijedna dva milijuna engleskih funti. On je pljačku počinio u srpnju prošle godine u Londonu s još nepoznatim suradnikom. Tri prstena ukradena su na prestižnoj manifestaciji Masterpiece London koja se održala 4. srpnja 2017. u Domu za umirovljenike Kraljevske bolnice Chelsea.

Policija vjeruje da bi se on mogao nalaziti izvan Velike Britanije, negdje u Europi. Koristi se i imenima Vinko Tomić ili Juro Markelić, objavile su tada britanske vlasti.

Što se tiče pljačke u Baselu, švicarske vlasti nisu uspjele spriječiti pljačku na sajmu satova, nakita i dragog kamenja. U krađu je bilo uključeno četiri do pet osoba. Vjeruje se da su trojica kradljivaca odvukla pažnju trgovca dijamantima, dok su druga dvojica pljačkala. Iz staklenog izloga ukrali su četiri dijamanta. Vlasnik jer krađu primijetio tek nakon 15 minuta, što je lopovima dalo dovoljno vremena da neopaženo izađu. Policija smatra da su bili vrlo dobro pripremljeni.

U sklopu iste akcije danas je na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen i peti član kriminalne organizacije, 54-godišnji državljanin Republike Srbije, također temeljem europskog uhidbenog naloga.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Pogledajte video muškarca kojeg pljačkaš nije omeo u namjeri da kupi grickalice

 

Ključne riječi

Komentara 38

KO
komunikolog
17:09 08.11.2018.

Nemaju imena? Samo inicijali?

CR
CrniGaro
17:31 08.11.2018.

Yugo večernji ,što ako nisu Hrvati nego iz vešeg kraja .

SO
SoloHan
17:54 08.11.2018.

Samo je pitanje jesu li Srbi ili osunčani Srbi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije