Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragutin Ranogajec:

'Ugostitelji su izvrgnuti 
ruglu, nisu 
svi lopovi i 
utajivači poreza'

'09.12.2012., Zagreb - Predsjednik Hrvatske obrtnicke komore Dragutin Ranogajec. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
14.01.2013.
u 12:58

Suludo je, nepošteno i nekorektno da pola ćevapa s istog roštilja ide uz PDV od 10%, a pola uz 25%, kaže Ranogajec

Sramotno je da se oni koji rade s gotovinom proglašavaju lopovima, a oni koji otvore jednu, pet ili deset tvrtki, fiktivno prikazuju PDV i očiste državni proračun – oni su „poštovani građani“. Nismo Švedska da baš svi mogu provlačiti kartice – kaže Dragutin Ranogajec, čelnik Hrvatske obrtničke komore. Otkad je ministar financija Slavko Linić izjavio da u jednom ugostiteljskom objektu nije dobio račun, obrtnici su iznova apostrofirani kao oni koji najviše posluju u „sivoj zoni“. S Ranogajcem razgovaramo o fiskalizaciji, PDV-u i inim problemima obrtnika.

Oštro ste se obrušili na izmjene i dopune Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost.

Strašno je što su te izmjene objavljene u Narodnim novinama početkom godine kad je već počela njihova primjena, a još strašnije to što ih na stranicama Porezne uprave tumače oni koji ne posjeduju ni elementarna znanja ugostiteljske struke. Suludo je, nepošteno i nekorektno da pola ćevapa s istog roštilja ide uz PDV od 10%, a pola uz 25%. Ili da vam deset naručenih kremšnita u slastičarnici obračunaju po različitim stopama PDV-a jer ćete dvije pojesti ondje, a ostatak ponijeti. Zatrpani smo pozivima i negodovanjem naših članova koji na takvu praksu nisu bili upozoreni i nisu očekivali da bi im se preko noći, uz pompu oko fiskalizacije, i to moglo dogoditi. Vlada je cijelu prošlu godinu najavljivala smanjenje od 10% u ugostiteljskoj djelatnosti i nije bilo baš nikakvih naznaka da bi se na kraju mogle obračunavati dvije vrste poreza. Nijedna od konkurentskih nam zemalja poput Italije, Slovenije, Francuske, Turske i Španjolske skuplje ne oporezuje usluge cateringa. Dapače, u Francuskoj su i 1,5% niže stope na hranu koja se preuzima u objektu ili u dostavi.

Muke po fiskalizaciji

Koliko je obrtnika tim pravilnikom zakinuto?

Procjenjujemo da je riječ o 8000 ugostiteljskih objekata te oko 160 obrta koji se bave isključivo cateringom koji će i dalje biti porezno preopterećeni. Ugostitelji su osam godina čekali da se smanji PDV kako bi bili konkurentni, a onda se bez konzultacije struke “izvrdavaju” zakoni. O svemu očekujemo i očitovanje ministara turizma i poduzetništva i obrta te da se sve što prije razriješi i ne stvara dalja pomutnja na tržištu.

Nezadovoljni ste i uvođenjem fiskalizacije u prometu gotovinom.

Tražili smo da se ona odgodi, no rečeno nam je da to ne može biti. U javnosti je stvorena slika da smo utajivači poreza i lopovi, do te mjere da se organiziraju i nagradne igre i zapravo se cijela ugostiteljska struka izvrgava ruglu. Ministar Linić nije dobio račun? Oprostite, ali to je smiješno i govori o njegovu utjecaju ili nemoći, što je činjenica koju ja nikako ne mogu prihvatiti. Zašto on kao ministar isti čas nije uzeo telefon i naložio inspekciji da poduzme zakonske mjere prema tom ugostiteljskom objektu za primjer drugima, umjesto da se kroz medije i izjave odgovornih generalizira da su svi obrtnici lopovi. I ja mogu pričati u prilog neke teze bez dokaza. Ugostiteljstvo i turizam trenutačno su jedine djelatnosti koje ovu zemlju mogu izvući iz financijske krize. U susjednim zemljama koje su je uvele, fiskalizacija se nije pokazala učinkovitom, a neke su od nje i odustale jer porezni prihodi nisu ispunili očekivanja. Kakve će rezultate polučiti u našoj zemlji, vidjet ćemo na kraju godine.

Neće riskirati kazne

Kako komentirate da je od 28.000 subjekata fiskalne blagajne u roku certificiralo samo njih 18.000?

Dio objekata možda je u privremenoj obustavi. Dio obrtnika ima više djelatnosti i nisu sve aktivne, a dio ih radi sezonski na moru i nisu se žurili u Finu. S druge strane, ni Fina nije bila previše spremna za “rašomon” na šalterima pa još nije izdala ni dostavila račune za uplaćene certifikate od 10. prosinca, dok obrtnici svoje moraju izdavati odmah. Fina račune fakturira jednom u mjesecu, gdje toga ima? Zato obrtnik koji je certifikaciju gotovinom platio na njihovu šalteru ima samo uplatnicu i ne može još ni pravdati te troškove. Vjerujem da će do kraja mjeseca svi ući u fiskalizaciju jer nitko ne želi riskirati strahovito velike kazne.

Prema prvim kontrolama kod 7,8% fiskalnih blagajni utvrđene su nepravilnosti. Jeste li to očekivali?

Prema mome mišljenju to je potvrda da su se obrtnici dobro pripremili i nisu spremni na izbjegavanje zakona. Žele raditi i plaćati poreze i doprinose. No problem je kad se na njihova leđa preko noći tovare nove obveze, poput povećanih troškova za uvođenje fiskalnih blagajni, a onda još ministar financija izjavi kako onaj tko nema 3500 kuna za plaćanje tog troška može zatvoriti objekt. To nikako ne služi stvaranju poduzetničke klime u recesiji.

Neki, pak, poput obrtnice Snježane Mehun nisu ni čuli za fiskalne blagajne.

O tom potom. Naravno da ima i aljkavih. HOK svakako zahvaljuje Ministarstvu financija što ne ide odmah u represiju nego počinje edukativno, da bi obrtnicima dali priliku da se uhodaju. Na tržištu je bilo mnogo ponuđenih hardvera i softvera s kojima su, tek nakon instalacije, počeli problemi te vjerujem da će i Porezna uprava, kad naiđe na takve slučajeve, reagirati prema onima koji su ih prodali. Čuje se kako je čak 1000 blagajni, koje uopće ne funkcioniraju, prodano samo da bi se rušile cijene.

Kako ocjenjujete lanjsku godinu u obrtništvu?

Iza nas je još jedna teška godina, opterećena porezima, financijskom nedisciplinom i neplaćanjem te zakonima koji obrtnike još uvijek ne vide kao jednakopravne poslovne subjekte trgovačkim društvima. Lani smo ostali bez 2710 obrta i gotovo 8000 radnih mjesta u odnosu na 2011.

>> HOK traži od Ustavnog suda izuzeće od fiskalizacije

>> Bijeg od poreza: Konobari novim gostima daju stare račune za piće

Komentara 1

ME
merdevina
13:54 14.01.2013.

Vrijeme je da ova vlada JASNO pokaže što je postigla s enormnim dizanjem poreza i netipičnim UTJERIVANJEM naplate istog!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije