Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uputili zahtjev

Udruga iz Tovarnika traži novu istragu o Stanimiroviću

vojislav stanimirović
27.01.2012.
u 13:05

Iz udruge tvrde da postoje osnove za sumnju o kaznenoj odgovornosti Vojislava Stanimirovića da je sudjelovao u lišavanju slobode ranjenog hrvatskog branitelja tada 48-godišnjeg Marijana Popovića.

Udruga "Dr. Ante Starčević" iz Tovarnika uputila je zahtjev Županijskom odvjetništvu u Osijeku da hitno provede izvide i temeljite istražne radnje jer postoje osnove za sumnju o kaznenoj odgovornosti Vojislava Stanimirovića, bivšeg oficira rezervnog sastava JNA i šefa sanitetske službe za područje zapadnog Srijema, da je u listopadu 1991. osobno sudjelovao u lišavanju slobode ranjenog hrvatskog branitelja, tada 48-godišnjeg Marijana Popovića, kojeg su po njegovu nalogu odveli nepoznati pripadnici paravojne formacije tzv. SAO Krajine.

Predsjednik spomenute udruge Antun Ivanković podsjeća na svjedočenje Marijanove supruge Slavice Popović. – Kuća je bila potpuno razorena, a Marijan je bio u tovarničkom logoru u Cvejićevoj kući. Poslije su ga odveli u kukuruze Stevo Srdić i jedan vojnik iz Šida i pucali u njega, ali je ostao živ te ranjen doteturao u kuću svoje majke. Bio je sav plav od batina i rekao je da su ih danima tukli – svjedočila je Slavica Popović. Ivanković dodaje da su supruga i majka nekoliko dana skrivale Marijana na tavanu, ali jednog dana došao je Vojislav Stanimirović i rekao: "Slavice, gdje ti je Marijan, mi ga već tri dana tražimo, on je ratni zarobljenik, ja ga moram predati i poslat ću po njega".

Slavica svjedoči da su brzo došla četvorica iz njihove milicije i odvela supruga. – Nakon određenog vremena doznala je da je pronađeno mrtvo tijelo njezina Marijana na njivi izvan Tovarnika i tu su ga mještani privremeno zakopali. Nakon povratka iz progonstva 1998. Vladin Ured za zatočene i nestale na čelu s pukovnikom Ivanom Grujićem pokušao je pronaći tijelo hrvatskog branitelja Marijana Popovića, ali ga nije našao. Tijelo je u međuvremenu preseljeno na nepoznato mjesto, tako da i dan-danas obitelj ne zna gdje su tijelo i grob – kaže Antun Ivanković dodajući kako razumiju da je Državno odvjetništvo utvrdilo da nema temelja za Stanimirovićev progon za zbivanja u Vukovaru, ali ono što se događalo u Tovarniku još nije temeljito ispitano niti je itko odgovarao za Tovarničane ubijene u vrijeme okupacije Tovarnika.

Komentara 22

DO
doktorica
13:57 29.01.2012.

bio je u vlasti tzv SAO odakle se dirigiralo na napade u sprezi sa jugoarmadom,on je veleizdajnik i nije jasno kako se krov Sabora nije srušio kad jedan takav ulazi u njega.......Sramota!

OB
-obrisani-
13:13 27.01.2012.

jadne li hrvatske gdje se zatvaraju branitelji a josipovic odlikuje srbe zlocince nad hrvatima...kakav otac takav sin......E moj narode

OB
-obrisani-
13:12 27.01.2012.

e to vec nemoze-svi nasi bre drugovi i drugarice iz socijalisticke/komunisticke partije- su protiv

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije