Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasnost u voću

U voću uzgojenom u Hrvatskoj otkriven zabranjeni pesticid opasan za djecu

Ponuda vo?a na tržnici
Ivo Cagalj/PIXSELL
04.11.2023.
u 16:42

Ovaj pesticid povezan je s poremećajima u razvoju mozga, pažnje i hormonskog sustava kod djece

Europski sustav za praćenje sigurnosti hrane upozorava na prisutnost zabranjenog pesticida u voću uzgojenom u Hrvatskoj. Klorpirifos, pesticid koji je posebno opasan za djecu, otkriven je u mandarinama prodavanim u Hrvatskoj i Sloveniji.

Tesiranjem voća pokazalo se da uz to što je klorpirifos zabranjen, pronađen je u količini od 0,033 mg/kg, dok je dozvoljena maksimalna količina 0,01 mg/kg, piše 24 sata.

POVEZANI ČLANCI:

Istraživanja su pokazala da izloženost klorpirifosu može negativno utjecati na neurološki razvoj djece i uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Ovaj pesticid povezan je s poremećajima u razvoju mozga, pažnje i hormonskog sustava kod djece, usporavanjem rasta te smanjenjem inteligencije. Ove spoznaje ozbiljno zabrinjavaju, unatoč naporima farmaceutskih kompanija koje su pokušavale opovrgnuti takva istraživanja.

Europski sustav za praćenje sigurnosti hrane otkrio je koncentraciju klorpirifosa u voću koja premašuje dozvoljene vrijednosti, čime se ističe ozbiljnost situacije. Vlasti i zdravstveni stručnjaci moraju poduzeti hitne mjere kako bi zaštitili javno zdravlje i osigurali sigurnost hrane koja se nalazi na tržištu.

VIDEO: Pokazala kako izgleda hrana iz McDonald'sa nakon - 17 godina!

Komentara 20

KO
Korda
18:44 04.11.2023.

Ti "proizvodjaci" mandarina bi bez trunke griznje savjesti potrovali pola HR samo da stave 20 000€ u dzep! E, to je taj nas mentalitet. I onda, tj dogodine, ce kmecati do neba ako im se kaze da su skupi i da se moraju ponasati civilizacijski. Zaista degutantno. A jos degutantnija cinjenica jest da to traje desetljecima, a taj otrov sve skuplji.

NE
NervozniPoštar
18:11 04.11.2023.

Truju nas strani, ali i domaći poljoprivrednici, još i više. Jer domaće je domaće.

ŠS
Štap sa glavom
18:17 04.11.2023.

Iz BiH specijalci su prošvercali i svinjsku kugu, kupuju kod zabranjene pesticide samo zbog toga što je tamo jeftinije misleći da će nekako proći. Mi smo takav narod koji uvijek misli da će nešto proći mal na lijepe oči, malo na sažaljenje, malo na silu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije