Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija nikita

Dileri u spremnicima za gorivo skrivali 805 kg marihuane!

marihuana
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/8
05.04.2014.
u 16:27

Vrijednost droge procjenjuje se na 10 milijuna kuna

Deset uhićenih osoba te rekordna zapljena 805 kilograma marihuane čija se vrijednost procjenjuje na 10 milijuna kuna, rezultat su višemjesečne operativne akcije Nikita, koju su zajednički odradili policija i USKOK. Kako je priopćeno na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije, riječ je o jednoj od najvećih zapljena marihuane u Hrvatskoj, a posljedica svega je i razbijanje dobro uhodane krijumčarske skupine, koja se specijalizirala za krijumčarenje droge pomorskim putem.

Jer droga je zaplijenjena prije dva dana na ribarskom brodu, u akvatoriju Šibenika, konkretnije kod Primoštena. Droga je bila skrivena u potplatama broda, i to u 770 paketa. Brod je vlasništvo državljanina Hrvatske, koji je uhićen, zajedno s još devetoricom osumnjičenika (osmorica su državljani hrvatske, dvojica BiH), dok je izvan dometa uskočko - policijske mreže za sada ostao jedan osumnjičenik, inače albanski državljanin.

Za sve njih USKOK je od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražio da im se odredi istražni zatvor, a trojica su od ranije poznata policiji zbog sličnih djela. Osumnjičenici su očito bili više nego dobro organizirani, a u tom lancu krijumčarenja droge iz Albanije u Hrvatsku, pa dalje u zemlje zapadne Europe, svatko je imao svoju ulogu. Sumnja se da je dogovor za krijumčarenje droge pomorskim putem pao u Zagrebu, kada su se trojica osumnjičenika - hrvatski, bosansko-hercegovački i albanski državljanin - povezala u zločinačko udruženje, da bi potom u posao uključili i ostale.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Događalo se to od sredine veljače do travnja 2014., a plan je bio da se marihuana nabavlja u Albaniji, morskim putem dovozi u Hrvatsku te dalje distribuira djelom po Hrvatskoj, a djelom dalje na europsko tržište. No nije sve išlo po planu, jer je prvi pokušaj krijumčarenja marihuane doživio neuspjeh, budući su paketi marihuane završili u moru. Kako su paketi te droge sve češće završavali na obalama hrvatskih otoka, te kako se radilo o količinama i do 60 kilograma, policija je malo pozornije počela pratiti do kud droga dolazi i kuda ide.

Otkrili su tako i rutu iz Albanije, a posao na otkrivanju počinitelja intenzivirao se prije dva mjeseca pa se sada osumnjičena skupina našla pod tajnim mjerama. Policija je tako otkrila da je svaki član grupe imao svoju ulogu - vlasnik broda je bio zadužen za provjeravanje radarskih kontrola, dok su ostali imali zadatak da nabavljaju novac, mobitele i brinu se za daljnju distribuciju droge.

>>Holy: Legalizacija konoplje je jedna od metoda kako se uspješno možemo boriti i protiv mafije

Komentara 33

CL
classicear
18:58 05.04.2014.

Sve pohvale MUP-u, mnogo mladih života bit će spašeno od predoziranja THC-om!

RE
retfala
16:25 05.04.2014.

travurina kranula u Hrvatsku,krajnja destinacija- Mirela Holy-za predizbornu kampanju...

HR
hrxxx111
20:29 05.04.2014.

glavna vijest 1.5.2014 Hrvatska policija spalila 800 kg zapljenjene marihuane pola europe umire od smijeha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije