Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U tijeku spašavanje broda kod rta Oštro

26. listopada 2008. u 21:31 10 prikaza
Arhivska fotografija
Foto: import

Ispumpavanjem mora i pripremom za tegalj u tijeku je spašavanje broda za prijevoz generalnog tereta "Lady Mariam" od 1069 registarskih tona, izvijestilo je večeras Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Brod koji plovi pod zastavom Kambodže poslao je danas u 11,05 sati poziv u pomoć zbog prodora mora.

Brod, izgrađen 1966. godine, dugačak 70-ak metara s osam članova posade, od toga šest sirijskih i dva indijska državljana, u tom se trenutku nalazio 30 nautičkih milja južno od Dubrovnika u ZERP-u, a plovio je iz Drača za Veneciju.

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru uputila je u pomoć brod "Danče" Lučke kapetanije Dubrovnik, brod Pomorske policije i zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U 13 sati zapovjednik broda "Lady Mariam" javio je da više nema opasnosti te da će zaustaviti prodor mora i ukloniti kvar u strojarnici. Brod je doplovio tri nautičke milje od rta Oštro u teritorijalnom moru RH, a zbog velikog nagiba u blizini broda u pripravnosti su brodovi Lučke kapetanije, pomorske policije i tegljač "Alioth" tvrtke Brodospas.

U kasnim popodnevnim satima zbog sve većeg nagnuća broda i prodora mora spašeno je pet članova posade koji su prebačeni na brod "Danče", dok su na brodu ostala tri člana posade.

Na brodu nema tereta, a u spremnicima je ostalo devet tona lakog dizela koji nije veća opasnost za morski okoliš.

(Hina)

Rijeka: Predstavljanje knjige Vedrane Rudan "Ples oko Sunca"
Šala ili istina?
Vedrana Rudan u svom blogu piše da se razvela nakon 30 godina braka, i sad se ponovno udaje za 16 godina mlađeg
Prvo plinarsko društvo
INTERVJU
Izvrsno poznavanje domaćeg i EU tržišta naš je ključ uspjeha