Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO PRAVILO

U Puli zabranili korištenje mobitela u školi, neki ih ne smiju koristiti ni pod odmorom

Teleoperateri od 1. srpnja povećavaju cijene nekih svojih usluga
Patrik Macek/PIXSELL
24.01.2023.
u 10:47

Kako kažu iz škola u kojima se odluka provodi, korištenje mobitela u školi djeci odvlači pažnju te slabo komuniciraju jedni s drugima.

U pulskim je osnovnim školama od početka nastave nakon zimskih praznika uvedeno novo pravilo - djeca ne smiju koristiti mobitele. Kako kažu iz škola u kojima se odluka provodi, korištenje mobitela u školi djeci odvlači pažnju te slabo komuniciraju jedni s drugima. Neke škole su strože od ostalih pa su donijele odluku da se mobiteli ne smiju koristiti ni za vrijeme velikih i malih odmora.

Jedna od takvih škola je OŠ Monte Zaro u kojoj se ovo pravilo provodi od 18. siječnja. Ako učitelji zateknu učenike da koriste mobitel, on će im biti oduzet, a po njega će morati doći roditelj nakon nastave. Ravnateljica škole Branka Sironić Buić komentirala je za Glas Istre ovu odluku. 

"Učiteljsko vijeće je uočilo da djeca manje komuniciraju, a osim toga, neki su svojim ponašanjem smetali i na nastavi. Kroz dvije godine bilo je još nekih situacija koje su nas navele da ovako odlučimo. Nakon prijedloga Učiteljskog vijeća, sve se našlo na Vijeću roditelja, a oni su dali pozitivno mišljenje, kao i Školski odbor. Na koncu smo na Učeničkom vijeću objasnili razloge ovakve odluke, a ona neće prouzročiti nikakve probleme", rekla je Sironić Buić i dodala da u školi imaju telefone, službene i privatne pa za bilo što što djetetu treba uvijek se može reagirati i nazvati. Objasnila je i da bi djeca stalno bila na mobitelima da im se to dopusti i da sve što rade, rade za dobrobit djece.

OŠ Šijana također primjenjuje ovo pravilo u nešto manje strožem obliku jer su mobiteli dopušteni tijekom odmora. 

U OŠ Vidikovac korištenje mobitela je dozvoljeno samo za potrebe nastave, a učenici odlažu mobitele na za to predviđeno mjesto u učionici i sportskoj dvorani, objasnila je ravnateljica Ana Bačić.

Ovoj odluci priključila se i OŠ Stoja, čiji je ravnatelj Zoran Bjelopetrović objasnio da se mobiteli iznimno  "mogu koristiti isključivo u obrazovne svrhe ili za kontaktiranje roditelja, uz prethodnu suglasnost učitelja ili stručnog suradnika. Te stavke su uvrštene u kućni red posljednje dvije godine jer se utvrdilo da mobiteli često među djecom znaju biti zloupotrebljeni, a njihova je kriva upotreba nerijetko dovodila do spornih i konfliktnih situacija među djecom". 

VIDEO: Centar Zagreba zatrpan smećem uoči štrajka radnika Čistoće

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije