Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBNOVA OD POTRESA

U prosincu useljenje u prve višestambene zgrade u Glini i Petrinji

Plenković obišao gradilište stambenih zgrada u Petrinji
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
24.10.2023.
u 15:18

Državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić na predstavljanju projekta rekao je kako je projektom obuhvaćena izgradnja  višestambenih zgrada s 308 stambenih jedinica na potpomognutom području Sisačko-moslavačke županije

U prosincu bi trebalo biti gotovo prvih 12 višestambenih zgrada u Glini i Petrinji, čiji će stanovi biti u državnom vlasništvu i koje država gradi novcem iz europskih fondova kao nadoknadu svog stambenog fonda, stradalog u potresu. Riječ je o projektu izgradnje ukupno 20 višestambenih zgrada, vrijednome 46,3 milijuna eura i financiranim iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije. Državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić na predstavljanju projekta rekao je kako je projektom obuhvaćena izgradnja  višestambenih zgrada s 308 stambenih jedinica na potpomognutom području Sisačko-moslavačke županije.

„U Petrinji je pri kraju završetak osam višestambenih zgrada sa 128 stanova, te četiri zgrade u Glini s 52 stana. Još su tri zgrade u izgradnji u Glini, po dvije u Topuskom i Gvozdu, te jedna u Dvoru. Zgrade u Petrinji i Glini bit će useljive oko Božića, a preostale će biti završene tijekom iduće godine.“ – najavio je Orlić. U stanove će, privremeno, biti smješteni i oni stradalnici u potresu koji su izgubili svoje stanove i kuće.

"Prioritet će imati sugrađani koji su stanarsko pravo ostvarili na temelju Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, odnosno koji su na dan potresa bili korisnici stambenog prava u nekretninama u vlasništvu države. U neraspoređene stanove ćemo privremeno smjestiti sugrađane koji su vlasnici nekretnina oštećenih u potresu, te koji ostvaruju pravo na obnovu", objasnio je Orlić dodajući kako će oni tu smještaj imati do kraja obnove ili izgradnje njihovih stanova i kuća.

Nevezano za ovih 20 zgrada, država vlastitim sredstvima planira izgraditi i dodatnih 36 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije sa oko 700 stanova. Najveći broj tih zgrada gradit će se u Sisku, koji nije potpomognuto područje i gdje se nisu mogle graditi zgrade financirane iz EU fondova. Orlić je rekao i kako je trenutačno otvoreno 1300 gradilišta na obnovi obiteljskih kuća, te više od 300 gradilišta obnove javne infrastrukture, odnosno zgrada javne namjene. 

POVEZANI ČLANCI:

„Na području petrinjskog i zagrebačkog potresa dosad je završena konstrukcijska i nekonstrukcijska obnova na gotovo 11.000 objekata“ -  izvijestio je Orlić.  

Nakon predstavljanja projekta gradnje višestambenih zgrada državni tajnik je obišao i dva gradilišta obnove obiteljskih kuća u vlasništvu države, koje se provode uz energetsku obnovu, te se također financiraju spomenutim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o ukupno 509 kuća obuhvaćenih projektom, čija će obnova koštati 43 milijuna eura, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano  40,8 milijuna eura.

>> VIDEO Tomašević o kažnjavanju zbog otpada: Pozivam građane da dobro razmisle

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije