Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Popovači raskinuta HDZ-HSP koalicija: 'Vidjelo se da imaju figu u džepu'

Koalicijski sporazum s HDZ-om potpisan je nakon lokalnih izbora 2017. godine.
11. srpnja 2020. u 12:53 2 komentara 2670 prikaza
popovaca
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Godinu dana prije lokalnih izbora i tjedan dana nakon provedenih parlamentarnih izbora raskinuta je HSP-HDZ koalicija u Popovači, koja je do sada osiguravala većinu u Gradskom vijeću gradonačelniku  Josipu Miškoviću (HSP).  Odluku o raskidu donio je HSP, nakon što HDZ na ovotjednoj sjednici Vijeća nije podržao projekt uređenja tržnice i njegovo sufinanciranje iz kredita HBOR-a.

Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru HDZ-a MILAN IVKOŠIĆ Dok je oporba pucala u zrak, HDZ je držao plug u ruci

Koalicijski sporazum s HDZ-om potpisan je nakon lokalnih izbora 2017. godine.

„Protekle tri godine, kao vodeće stranke u Popovači, surađivali smo i radili na razvoju Popovače, no u zadnje vrijeme, nekih godinu dana, osjeća se nepovjerenje. HDZ pokušava utjecati na neke ključne stvari mimo koalicijskog dogovora, a to predvodi predsjednik HDZ-a u Popovači Roman Rosavec. Nakon što su lani odbili, bez najave, prihvatiti predloženi proračun iz prvog pokušaja, vidjelo se da imaju figu u džepu. “ – rekao je gradonačelnik i čelnik popovačkog HSP-a Josip Mišković.

On ističe kako je čašu prelilo neglasanje HDZ-a za zaduženje od 4,5  milijuna kuna kod HBOR-a za sufinanciranje projekta uređenja gradske tržnice, za što je Grad Popovača dobio 5,1 milijun kuna iz EU fondova.

„Želi se izazvati politička nestabilnost proračuna Grada Popovače, tj. njegova blokada koja bi značila politički kraj mene kao gradonačelnika, ali i pokazala navodna nesposobnost HSP-a. Tu liniju kreditiranja koriste sve jedinice lokalne samouprave kako bi isfinancirale svoj udio u europskim projektima i jasno je da je HDZ-ova poruka samo da izazovu nestabilnost.“ – rekao je gradonačelnik Mišković.

Zagreb: Izjave HDZ-ovaca nakon prvih neslužbenih rezultata STRANAČKA KRIŽALJKA Jandroković će biti šef Sabora, Katičić glavni tajnik HDZ-a

No, i bez HDZ-a Vijeće je prihvatilo to zaduženje, zahvaljujući potpori oporbe koja je smatrala kako je uređenje tržnice dobro za Popovaču. Dan nakon toga HSP raskida koaliciju. Kako se doznaje razlog je tome što će HDZ na idućim izborima ići sa svojim kandidatom za gradonačelnika, pa se želi zauzeti distanca od dugogodišnjeg gradonačelnika Miškovića.

MAFIN 2020.
Večernjakova Mala akademija financija donosi vam digitalno predavanje o financijskoj pismenosti
  • bolnaistina2:

    Lokalni moćnici i lokalni šerifi.

  • stefj:

    Kreću pripreme za lokalne izbore, a onda se ne gleda što je dobro za ljude ili općinu, već samo što je dobro za stranku... I jednu i drugu...