Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERNACIONALNI PROJEKT

U Majuru kod Hrvatske Kostajnice gradit će se solarna elektrana

Foto: Općina Majur
1/4
25.08.2022.
u 16:31

To partnerstvo, uz općinu Majur, uključuje i 16 hrvatskih gradova i općina, fakultet te Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.

U Majuru pokraj Hrvatske Kostajnice izgradit će se solarna elektrana, ukupne snage 11,04 kilovata (kW), u sklopu projekta One Sun Connecting North and South.

Projekt One Sun Connecting North and South usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u Hrvatskoj i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice.

To partnerstvo, uz općinu Majur, uključuje i 16 hrvatskih gradova i općina, fakultet te Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.

Vrijednost projekta One Sun Connecting North and South kreće se oko otprilike milijun eura, od čega je 853.681 bespovratnih sredstava, a financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma.

Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj, uključujući zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene, godišnja proizvodnja struje povećat će se za 981,87 megavatsati (MWh), a godišnja emisija CO2 smanjiti za 155,72 tona.

U okviru projekta, općina Majur će izgraditi fotonaponsku elektranu ukupne snage 11,04 kW. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na općinu Majur iznosi gotovo 9.086 eura, od čega je 7.760 bespovratno.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Komentara 6

CR
Crosk
08:30 03.09.2022.

11kw?? Pa to su dva krova obiteljskih kuća. Ovo i nije neka vijest osim vijesti o sponzorstvu Norveške

DU
Deleted user
17:49 25.08.2022.

Pretpostavljam da je riječ o 9.086 milijuna eura.

ST
Stipan
14:28 03.09.2022.

Njive pokriti solarnim a krumpir i ostalo povrće uvoziti .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije