Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fizika i medicina

U krugu Instituta R. Boškovića svečano pušten u rad ciklotron

Jadranka ciklotron
MAK
30.03.2010.
u 14:23

Izotopi niske radioaktivnosti proizvedeni u njemu na PET/CT-skenerima moći će otkriti metastaze raka čak i ako su velike tek nekoliko milimetara.

U krugu Instituta Ruđer Bošković prijepodne je u rad svečano pušten novi ciklotron. Nuklearni akcelerator, u čiju su kupnju, instalaciju i rad Institut Ruđer Bošković, tvrtka Ruđer inovacije i klinika Medikol investirali 14 milijuna eura, a Ministarstvo znanosti dodalo je još pola milijuna, sada proizvodi važan farmaceutski preparat za PET/CT-dijagnostičke uređaje. Važno je da ciklotron imamo u Zagrebu jer je u njemu proizvedeni preparat upotrebljiv u krugu dometa prometala koja put prelaze najviše u četiri sata. Sada će se iz Zagreba opskrbljivati svi sadašnji i budući PET/CT-skeneri u regiji koji su sposobni otkriti nakupine tumora velike samo nekoliko milimetara, čime se znatno popravlja uspješnost liječenja tumora. Ali ne povećava se uspješnost liječenja samo malignih nego i neuroloških i svih drugih bolesti gdje je potrebno detektirati na bilo koji drugi način neuočljive uzroke.

Vrijeme rada na ciklotronu dijelit će se popola: jedan dio bit će za proizvodnju otprilike 15.000 doza dijagnostičkog preparata, a drugi dio koristit će fizičari za pokuse. Ciklotron je u nazočnosti čelnika Instituta i Medikola te predstavnika znanstvene i diplomatske zajednice u rad pustila premijerka Jadranka Kosor.

 

Komentara 5

DO
downunder
15:47 30.03.2010.

Vau i Vlada je shvatila da treba ulagati u znanost, treba se oporaviti od toliko dobrih vijesti danas (Vasiljković, ciklotron,...).

CI
cickova
19:34 30.03.2010.

zanimljiva je cinjenica da smo davnih 60tih(ako se ne varam) jedino ameri i mi imali ciklotron. taj prvi trune vec 30 godina u rudjeru i napokon se netko sjetio da bi i mogao malo u znanost novce bacit!

ZE
zeki22
12:18 01.04.2010.

ne mogu vjerovati da se ulaže u znanost naši se napokon opametili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije