Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon potvrde

U Hrvatskoj na snazi preventivne mjere zbog afričke svinjske kuge u Srbiji

Ilustracija
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/3
14.08.2019.
u 12:47

Cilj preventive je rano otkrivanje unosa virusa kako bi se pravovremeno i žurno provele mjere radi sprječavanja daljnjeg širenja

Nakon što je Srbija službeno potvrdila pojavu afričke svinjske kuge (ASK), u Hrvatskoj su pojačane preventivne mjere kako bi održala status zemlje slobodne od ASK-a, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva poljoprivrede, iz kojeg pozivaju vlasnike svinja na strogo pridržavanje propisanih mjera.

Cilj preventive je rano otkrivanje unosa virusa kako bi se pravovremeno i žurno provele mjere radi sprječavanja daljnjeg širenja.

U priopćenju se navodi da je strogo zabranjeno unošenje proizvoda životinjskog podrijetla na farme svinja, prijevoz svinja u prijevoznim sredstvima koja nisu očišćena, oprana i dezinficirana, premještanje svinja iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije (svjedodžba o zdravstvenom stanju i dokumentacija o premještanju).

Isto tako, zabranjeno je držanje svinja na neregistriranim gospodarstvima te na otvorenom bez odobrenja veterinarske inspekcije, kao i zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla. Uginule svinje i nusproizvodi životinjskog podrijetla moraju se naime zbrinjavati isključivo putem registriranih prijevoznika nusproizvoda u odobrenim objektima za zbrinjavanje nusproizvoda (kafilerija), napominje se.

Iz Ministarstva poljoprivrede sve posjednike svinja pozivaju da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera te da svaku pojavu bolesti i uginuće odmah prijave svojim veterinarima.

Poručuju i da su posjednici dužni voditi ažurnu evidenciju "Registar svinja na farmi". "Posjednici svinja koji se neće pridržavati propisanih mjera neće moći ostvariti pravo na nadoknadu štete za usmrćene svinje u slučaju pojave ASK-a", stoji u priopćenju. 

Nadalje, lovoovlaštenici su se dužni pridržavati  biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova te aktivno tražiti i prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju, uključujući i stradale u prometu kao i odstrijeljene i bolesne, u svrhu pretraživanja na ASK.

Građani se, pak, pozivaju da svinje, svježe meso i proizvode od mesa svinja kupuju isključivo u registriranim, odnosno odobrenim objektima koji su pod nadzorom te da se prije kupnje informiraju o podrijetlu i da traže svu propisanu dokumentaciju.

"Svaki pokušaj ilegalnog prometa svinja, svježeg mesa svinja i proizvoda od mesa svinja bit će najstrože sankcioniran te se pozivaju građani da svako saznanje o tome prijave Državnom inspektoratu Republike Hrvatske", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Objašnjavaju i da je u slučaju pojave ASK-a ugrožena cjelokupna svinjogojska proizvodnja u Hrvatskoj tako da je od općeg interesa da se pojava te bolesti spriječi, a u slučaju njene pojave da se što ranije otkrije kako bi posljedice izbijanja bile svedene na najmanju moguću mjeru.

U slučaju pojave i potvrde ASK-a u Hrvatskoj, napominju iz Ministarstva, sve mjere donosi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, a veterinarska inspekcija Državnog inspektorata određuje i nadzire mjere iskorjenjivanja sukladno Kriznom planu za ASK. Koordinacija i organizacija aktivnosti, određivanje zaraženih i ugroženih područja, izvješćivanje i prijava bolesti, u nadležnosti je Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede.

Uzorkovanje, kliničke preglede i preglede gospodarstava provode ovlašteni veterinari ovlaštenih veterinarskih organizacija, laboratorijsku dijagnostiku provodi Hrvatski veterinarski institut iz Zagreba, a nadzor provedbe mjera veterinarski inspektori Državnog inspektorata.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković smatra da je od presudne važnosti pridržavanje svih mjera biosigurnosti u uzgojima svinja, tijekom lova, tijekom prijevoza svinja i sl.

"Potrebno je pojačati kontrole osobnih pošiljaka na graničnim prijelazima kako se ilegalnim unosom mesa ne bi proširio virus. Jednako je važno da se svi slučajevi uginuća i bolesti svinja prijave odmah nadležnom veterinaru da bi se provelo uzorkovanje i isključivanje bolesti što je preduvjet za rano otkrivanje i poduzimanje hitnih preventivnih mjera", istaknula je ministrica.

ASK je kontagiozna virusna zarazna bolest isključivo domaćih i divljih svinja, koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost svinja može doseći i 100 posto. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje.

Uzročnik bolesti je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae. ASK je bolest koja se vrlo brzo širi bez obzira na granice te ima ozbiljne socioekonomske i javno zdravstvene posljedice što ima izrazito negativan utjecaj na međunarodni promet svinja, svinjskog mesa i proizvoda podrijetlom od svinjskog mesa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije