Naslovnica Vijesti Svijet

U Srbiji službeno potvrđena afrička svinjska kuga

Afrička kuga svinja zarazna je i neizlječiva bolest životinja za koju ne postoje cjepivo i lijek, ali nije opasna za ljude.
13. kolovoza 2019. u 17:06 4 komentara 495 prikaza
svinja
Pogledajte galeriju 1/2

Srbijanske vlasti potvrdile su u utorak da je u zemlji otkrivena svinjska kuga, ali ističu da nema opasnosti od epidemije, prenosi javna televizija RTS.

SUMNJIVI SLUČAJEVI NA 4 MJESTA BiH zabranila uvoz svinja i mesa iz Srbije zbog afričke kuge

Dužnosnici su u ponedjeljak opovrgnuli medijska izvješća da je u zemlji otkrivena ta bolest, ali su istaknuli da je se sumnjivi slučajevi provjeravaju. 

Prisustvo virusa afričke svinjske kuge potvrdili su rezultati referentnog laboratorija iz Madrida, rekao je u utorak ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Bolest se pojavila na četiri farme u tri sela kod Beograda, Rabrovcu, Velikoj Krsni i Kusatku, a u krugu od tri kilometra proglašeno je zaraženo područje.

Nikola Tesla najoštrije osuđuju Srbija prosvjeduje: 'Hrvatska prisvaja Teslu, svijet ga pamti kao Srbina'

Nedimović je nagasio da su poduzete sve preventivne mjere za sprečavanje širenja zaraze, objavljena su uputstva za poljoprivrednike i lovce te obavjesti na graničnim prijelazima.

Afrička kuga svinja zarazna je i neizlječiva bolest životinja za koju ne postoje cjepivo i lijek, ali nije opasna za ljude.

Nadimović je rekao da se meso s područja gdje je bolest otkrivena ne može izvoziti, a s ostalih može. 

Srbija je do sada izvozila svinjsko meso i prerađevine u vrijednosti od 25 milijuna eura i učinit će sve da šteta ne bude veća, istaknuo je ministar

Kosovo NORMALIZACIJA ODNOSA Sile u NATO-u pozvale Prištinu da ukine carine, a Beograd kampanju protiv Kosova

U Srbiji je 2018. bilo oko 2,8 milijuna svinja na 52.000 domaćinstava.

Poslije vijesti da se u Srbiji sumnja na pojavu bolesti, zabranu uvoza svinjskog mesa iz te zemlje proglasile su BiH, Crna Gora i Sjeverna Mekedonija.

Agencija Reuters objavila je u ponedjeljak, pozivajući se na Svjetsku organizaciju za zdravlje životinja (OIE) sa sjedištem u Parizu, da je Srbija prijavila četiri slučaja za koje se sumnja da je riječ o svinjskoj kugi kod domaćih svinja.

Po navodima agencije, sedam svinja je uginulo, a 114 ih je eutanazirano.

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Tja, kaj se more. To su Vučić Aci po svoj prilici podvalili ljuti neprijatelji vaslelog sprstva, u prvom redu Kominterna, ustaše i Vatikan.

 • Avatar Dumen
  Dumen:

  Bit će na akciji u supermarketima ?

 • Avatar mason
  mason:

  Sto je tu cudo. Ta siromasna drzava po svemu i pripada africi.Po gospodarstvu i mentalitetu najvise.