Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMNJIVI SLUČAJEVI NA 4 MJESTA

BiH zabranila uvoz svinja i mesa iz Srbije zbog afričke kuge

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
12.08.2019.
u 12:30

Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja u ponedjeljak je stavila Srbiju na popis država u kojima je zabilježena afrička kuga svinja, opasna bolest od kojeg obolijevaju i uginu sve zaražene životinje.

Vlasti Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su privremeno zabranile uvoz domaćih i divljih svinja kao i svih proizvoda nastalih od njih iz Republike Srbije u kojoj je registrirano oboljenje afričke svinjske kuge.

Kako su izvijestili iz Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, ova institucija izdala je naputak  "o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki zbog sprječavanja unosa u Bosnu i Hercegovinu afričke svinjske kuge iz Republike Srbije".

Tako je zabranjen uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda podrijetlom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način kako bi bilo sigurno da je uništen virus afričke svinjske kuge.

Prema priopćenju iz ureda kojemu je na čelu Drago Kalaba, ovakav naputak o zabrani uvoza mesa iz Srbije bit će na snazi sve do službene potvrde od nadležnih tijela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja u ponedjeljak je stavila Srbiju na popis država u kojima je zabilježena afrička kuga svinja, opasna bolest od kojeg obolijevaju i uginu sve zaražene životinje.  

Sumnjivi slučajevi dosad su se pojavili četiri mjesta u Srbiji. Do sada je neškodljivo uklonjeno 114 životinja. Protiv klasične kuge svinja ne postoji cjepivo.

Komentara 9

DR
Drmiha
13:06 12.08.2019.

Čudo je da bakir do sada nije zabranio potpuno uvoz svinja u BiH kad vidimo koje su mu nakane i kakvu politiku vodi.

Avatar nekakav
nekakav
12:44 12.08.2019.

izvor ove zaraze je ukrajina. a nju se zbog političke korektnosti i američkog prijateljstva ne spominje niti na išta upozorava. svi koji graniče sa ukrajinom su digli sve službe na noge što se tiče ove bolesti. doći će i ovo kod nas, ne brinite se vi. lovcima stigla naredba za pojačani odstrel divljih svinja, koje će nam ovo prenijeti, najkasnije prije zime. al njih koče udruge za zaštitu životinja i prirode, plus da im se ne da tolki odstrel raditi radi ove bolesti. puno je bolje čekati talijane najesen, pa im naplatiti lov na veprove...

DU
Deleted user
13:03 12.08.2019.

Novinari!! Prije objave provjerite šta ste napisali!! Klasična svinjska kuga se cijepila još u bivšoj Jugi!! U EU zabranjeno korištenje cjepiva!! Za Afričku svinjsku kugu Španjolci testirali cjepivo i efikasnost po tom znanstvenom radu 92%!!! Al nemojmo se zavaravat! Biznis!! Cijena mesa ide 30-50% gore!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije