Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'U Domovinskom ratu branitelji su se borili protiv modernog fašizma'

'Mi, antifašisti borili smo se protiv tuđina i svakog okupatora u obrani svoje domovine Hrvatske. Isto su napravila i naša djeca u Domovinskom ratu, borili su se protiv osvajača'
08. prosinca 2018. u 18:51 55 komentara 2241 prikaza
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Domovinski rat, u kojem su se hrvatski branitelji borili protiv suvremenoga fašizma, nastao je na temeljima antifašističke borbe, poručili su antifašisti iz svih dijelova Dalmacije u subotu u Zadru s obilježavanja 74. godišnjice oslobođenja Dalmacije u Drugom svjetskom ratu te 75. obljetnice osnutka 8. dalmatinskoga korpusa.

Franjo Tuđman 19 godina od smrti Što nam je ostavio Franjo Tuđman?

"Mi, antifašisti borili smo se protiv tuđina i svakog okupatora u obrani svoje domovine Hrvatske. Isto su napravila i naša djeca u Domovinskom ratu, borili su se protiv osvajača", rekao je preživjeli partizanski borac Jakov Jukić. Također, izrazio je nadu da će se popraviti odnos između antifašista i predstavnika lokalne i središnje vlasti.

Na skupu je govorio i umirovljeni general Hrvatske vojske Veselko Gabričević, koji je istaknuo da su i Narodnooslobodilačka borba (NOB) i Domovinski rat bili oslobodilački, pravedni i obrambeni.

U Osmom dalmatinskom korpusu poginulo je i ranjeno 17.000 partizana

"U oba rata hrvatski građani i hrvatski borci borili su se za samostalnost i slobodu hrvatskoga naroda. Kao što su se u Drugom svjetskom ratu partizani na području cijele Hrvatske borili protiv fašizma i nacizma, koji su nadirali na ove prostore iz Italije i Njemačke, tako smo se i mi u tijeku Domovinskog rata borili protiv onoga što je nadiralo iz Beograda od Slobodana Miloševića", rekao je Gabričević.

Bitka za Komletince VIDEO Kako je hrabra hrvatska vojska zaustavila agresora nakon pada Vukovara

Okupljeni pripadnici NOB-a i antifašisti upozorili su na sve učestalije iskrivljavanje povijesnih činjenica, porast neofašizma te nezadovoljavajući odnos aktualne vlasti prema antifašizmu.

Osmi dalmatinski korpus, u to doba najveća vojna postrojba u Hrvatskoj, sudjelovao je u brojnim operacijama po svim dijelovima Dalmacije, zapadne BiH, Like, Gorskog kotara, Hrvatskog primorja, Kvarnera, Istre do Trsta i Slovenije. Kroz ratni put korpusa prošlo je oko 70.000 boraca, a oko 17.000 ih je poginulo i ranjeno.

>> Pogledajte video makete prve hrvatske podmornice koja će se uskoro graditi

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • ujo41:

    toga se baš ne sjećam ali oni koji su.me htjeli ubiti imali su petokrake na glavi tako da mi se čini da su to bili.ti komunisti partizani antife i ostala gamad

  • Deleted user:

    Moderna hrvatska država je nastala u domovinskom ratu borbom najboljih sinova cijelog hrvatskog naroda iz domovine i iseljeništva a nikako samo sinova tih partizana. Dapače ta borba nema nikakve veze sa komunističkim pokretom koji je stvorio diktatorsku jugoslovensku tvorevinu i ... prikaži još!i tamnicu hrvatskig naroda.

  • Agricola:

    Mi u domovinskom ratu borili smo se protiv udruženog jugoslavenskog komunizma i velikosrpskog hegemonizma. I tako treba stvari nazvati, pravim imenom, kakav fašizam, pa to ne postoji od 1943. i Mussolionijeve kapitulacije.