Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija tužiteljstva

U BiH uhićena osmorica zbog zločina nad Hrvatima i Srbima

sarajevo, specijalci, bosanska policija (1)
22.11.2011.
u 10:54

Uhićenici su počinili ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u logorima na području Hadžića, nedaleko od Sarajeva

Po nalogu Tužiteljstva BiH uhićeno je osmero ljudi koje se sumnjiči da su na području Hadžića počinili ratne zločine nad civilima i zarobljenicima hrvatske i srpske narodnosti, prenosi Sarajevo-x.

Uhićeni su Mustafa Đelilović (1955.), Fadil Čović (1953.), Mirsad Šabić (1954.), Nezir Kazić (1960.), Bećir Hujić (1957.), Halid Čović (1953.), Šerif Mešanović (1957.) i Nermin Kalember (1969.).

Svi su obavljali manje ili više važne funkcije na području Hadžića. Đelilović je bivši predsjednik Skupštine i predsjednik Ratnog predsjedništva općine Hadžići, Čović je obavljao posao načelnika službe za javnu sigurnost u Hadžićima, a Šabić je bio policajac u toj službi. Kazić je je bivši zapovjednik Devete brdske brigade Armije BiH. Hujić je bivši upravnik logora Silos u Tarčinu, Čović i Mešanović bili su njegovi zamjenici, a Kalember je tamo bio stražar.

Uhićenike se tereti za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima protupravno zatočenima u logoru Silos te u prostorijama osnovne škole u Pazariću i logoru u vojarni Krupa. Kako navodi Tužiteljstvo BiH, zatvorenici su u ondje bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažne tjelesne ili duševne boli, velikim patnjama, tjelesnim ozljedama i gubitku zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje i prisiljavanju na rad. Zbog svega toga više zarobljenika je i umrlo.

Osim što su uhićeni, pretraženo je i sedam lokacija kako bi se pronašla dokumentacija i dokazni materijal vezan za ovaj slučaj.

Komentara 275

OB
-obrisani-
01:29 23.11.2011.

idemo, zadnja cas dobre sampanje

OB
-obrisani-
01:55 23.11.2011.

ima netko enciklopediju na forumu?

OB
-obrisani-
00:50 23.11.2011.

Sejo je neki opaki ratnik Taj je islamski bojovnik - vitez sa sto ljiljana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije