Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRE VIJESTI

U Austriji oko 400.000 zaposlenih radi skraćeno, pola manje nego prošli tjedan, primjetan i pad nezaposlenosti

Christine Aschbacher
Foto: BKA Regina Aigner
1/3
07.07.2020.
u 23:05

Svi koji su između svibnja i rujna ove godine bili barem dva mjeseca prijavljeni na Servisu za zapošljavanje da su bez posla, dobit će u rujnu jednokratnu pomoć od 450 eura

Austrijska ministrica za rad, obitelj i mlade Christine Aschbacher je u utorak na konferenciji za novinare u Beču rekla kako konačno nakon dužeg vremena ima dobre vijesti. Kako je istaknula broj zaposlenih osoba koje rade skraćeno radno vrijeme u Austriji, u tjedan dana se je prepolovio te skraćeno radi još „samo“ 403.382 osobe, što je za čak 350.000 manje nego prije sedam dana, a čak 950.000 manje nego na vrhuncu koronakrize sredinom travnja ove godine.

„I broj nezaposlenih je u proteklih tjedan dana u padu i trenutačno je u potrazi za poslom 442.089 nezaposlenih, što je za 21.051 osobu manje nego prije sedam dana i za oko 146.000 manje nego na povijesnom vrhuncu besposlice u poslijeratnoj Austriji sredinom travnja“, rekla je Aschbacher. Napomenula je kako su manje dobre vijesti kada se radi o starijoj dobnoj skupini nezaposlenih i mladima.

„Čak polovica ukupnog broja nezaposlenih su stariji ljudi ili mlade osobe. Trenutačno imamo 123.148 nezaposlenih koji su stariji od 50 godina i 64.826 osoba mlađih od 25 godina“, dodala je austrijska ministrica rada ustvrdivši kako je vlada upravo za zapošljavanje mladih odlučila poduzeti „posebne mjere“. 

„Trenutačno je stopa nezaposlenosti 10,1 posto po nacionalnom obračunu, a prognoze pokazuju da će se tu negdje na razini od oko 10 posto i uglaviti“, kazala je Aschbacher.

Govoreći o pomoći nezaposlenima ministrica je napomenula da svi oni koji su između svibnja i rujna ove godine bili barem dva mjeseca prijavljeni na Servisu za zapošljavanje da su bez posla, dobit će u rujnu jednokratnu pomoć od 450 eura. „Kako je koronakriza bila i veliki izazov za obitelji, od rujna ćemo obiteljima za svako dijete automatski isplatiti jednokratnu novčanu potporu od 360 eura“, izvijestila je Aschbacher.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije