Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čudo u Italiji

U akvariju se rodio morski pas bez oplodnje, stručnjaci objasnili kako je to moguće

Screenshot
19.08.2021.
u 15:03

Stručnjaci vjeruju da bi ovo mogao biti prvi slučaj aseksualne reprodukcije te vrste, kada se mladunče rodi samo od jednog roditelja i to bez oplodnje

Mladunče glatkog morskog psa došlo je na svijet u akvariju koji je inače pun ženki zbog čega ga je osoblje nazvalo 'čudom'.

Stručnjaci vjeruju da bi ovo mogao biti prvi slučaj aseksualne reprodukcije te vrste, kada se mladunče rodi samo od jednog roditelja i to bez oplodnje.

Kada se to dogodi, potomci su klon majke budući da su genetski identični.

Jedinstveni morski pas rođen je nakon što su dvije ženke bez mužjaka provele desetljeće u akvariju Cala Gonone na Sardiniji u Italiji. Osoblje akvarija nazvalo ga je 'Ispera', a ako DNK testovi pokažu da je identična jednoj od ženki, to će biti prvi slučaj aseksualne reprodukcije u ovoj vrsti morskog psa, piše Daily Mail.

Vjerojatno je ona bila rezultat partenogeneze, gdje genetski materijal iz određene stanice u majci može oploditi jajnu stanicu kako bi formirao embrij.

Zasad nije potvrđen slučaj partenogeneze, ali tim kaže da drugo objašnjenje nije moguće.

Objasnili su da aseksualnoj reprodukciji mogu pogodovati određene vrste morskih pasa koje žive u populacijama niske gustoće, osobito kada ženke imaju male šanse da naiđu na mužjaka s kojim bi se mogle reproducirati.

Osoblje akvarija Cala Gonone poslalo je dva uzorka DNK dvije ženke morskih pasa u specijalizirani laboratorij, jer se samo na taj način može potvrditi hipoteza.

Ključne riječi

Komentara 1

GA
Gargamel
15:52 19.08.2021.

Sve se može..... Po duhu svetome...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije