Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dr. Taleb Rifai

Turističke destinacije nemaju budućnost ako neće brinuti o svojim vodama

Kristijan Curavić
Foto: Arhiva OACM
1/2
28.07.2021.
u 12:12

Razgovarao sam s oboje i mogu reći da su i bivši glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon i UNESCO-ova čelnica Irina Bokova više nego spremni pridružiti se projektu OACM Kristijana Curavića

Bivši glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) dr. Taleb Rifai veliki je prijatelj Hrvatske, a snažno podržava i projekt očuvanja oceana, jezera i rijeka, pod nazivom Ocean Alliance Conservation Member (OACM), koji je osmislio i vodi hrvatski ronilac Kristijan Curavić. Već neko vrijeme i sam je aktivan na tom polju, a u našem intervjuu govori o značaju čistih voda, aktivnostima u sklopu OACM-a te turističkim aktualnostima.  

Pridružili ste se OACM-u prije više od godinu dana kao član uprave i predsjednik Vijeća Svjetskog oceana, koji je bio glavni motiv i koji dio organizacijske strategije i etike najviše podržavate?
OACM je prekrasna inovativna ideja. Kad sam se prvi put sastao s Kristianom Curavićem u Jordanu, kad mi je došao s Darkom Lorencinom, bivšim ministrom turizma i dobrim prijateljem prije dvije godine, trebale su mi minute da vidim mudrost ideje. Kada mi je rekao da se 70- 75% svjetske plastike odlazi u vodu, osvijestio sam važnost čišćenja ovog nereda.

Što mislite o predsjedniku OACM-a Kristijanu Curaviću i sustavu koji je stvorio? Koliko je on prihvatljiv za šefove država, vlade, i zašto mislite da je vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata podrška njihovom obalnom certificiranju?
Moj prijatelj Kristijan je divna osoba, nije samo tvrtka i prosvjetitelj u svojoj misiji, sam je profesionalni ronilac, zbog čega točno zna što vidi. Što se tiče podrške UAE za obalnu certifikaciju, to mora biti prirodno za vladu koja sebe toliko potiče  kao odgovornog i održivog odredišta za podršku obalne certifikacije.

Koliko je važnu ulogu tijekom vašeg predsjedavanja imao UNWTO u razvoju globalne strategije zaštite okoliša za integraciju u turističku industriju i koliko je presudno uvesti zaštitu okoliša kao dio etičkog kodeksa u ovoj industriji?
UNWTO je međuvladina organizacija UN-a koja ne smije samo promicati već i promovirati sav napor uložen od  strane AOCM-a upravo zbog usvajanja globalnog etičkog kodeksa. Sve države članice trebaju usvojiti kodeks koji igra središnju i esencijalnu ulogu u očuvanju okoliša.

Koliko su COVID 19 i restrikcije putovanji utjecali na globalni turizam?
Turizam je najučinkovitiji sektor, nema turizma ako putovanja nema, a putovanja su potpuno zaustavljena kao rezultat COVID-a. Problem je u tome što je suština i priroda putovanja u povezivanju mjesta i ljudi. I nije važno koliko dobro svaka vlada dobro provodi svoju vlast, trik je kako zajednički raditi i koordinirati protokole i postupke s drugim vladama. Samo onda mogu putovanja i turizam mogu vidjeti svjetlo na kraju tunela.

Kada će se turistička i putnička industrija potpuno oporaviti i kako OACM sa svojim programom očuvanja održivih oceanskih rješenja (SOS CP-om) može pridonijeti oporavku?
Kao što je rečeno prije, jedini način oporavka je da multilateralni sustav funkcionira kao takav. Ne možete imati Europsku uniju  gdje jedna država inzistira na karanteni pored zemlje koja traži potvrde o cijepljenju I treće zemlje koja je  zadovoljena PCR testom koji traje 72 sata, ili možda i jednim ponovljenim testom. Ovo ne ovisi o tome što OACM može učiniti u poboljšanju kvalitete plaža i shodno tome povećanju kompetitivnosti i održivosti određene destinacije.

Prošle godine prije prvog lockdowna u ožujku zemlja Jordan planirala je certificirati dio svoje obale, ali je to odgođeno. Mislite li da će Jordan nastaviti ovu inicijativu i kako se može koristiti za promociju nacionalne turističke industrije i svog položaja na međunarodnom turističkom tržištu?
Siguran sam da će ponoviti inicijativu nakon povlačenja virusa. Siguran sam da će poboljšati kompetitivnost Jordana posebno jer je obala Jordana mala i napučena.

Gospodin Curavić spomenuo je prošle godine da su i bivši glavni tajnik UN-a Ban Ki-Mum, te UNESCO-ova čelnica Irina Bokova, kao rezultat vašeg utjecaja, zainteresirani pridružiti se OACM-u ove godine?
Pričao sam s oboje i više su nego spremni.

Foto: Arhiva OACM

Projekt OACM je u fazi potpisivanja partnerstva s UN-om, koliko je to važno za UN i OACM i kako će to utjecati na razvoj nove moderne strategije očuvanja okoliša?
Vrlo je važno za obje institucije, posebno u svjetlu programa UN-a - SDG 2030.

 OACM priprema plan razvoja i rješenja koji će za Svjetsku banku predstaviti financiranje obalnog certificiranja zemalja u razvoju u turističkoj industriji i uvođenje SOS CP-a kao temeljnih zahtjeva Svjetske banke prije odobravanja financijske potpore za razvoj turističke industrije tih država. Ovo se koordinira i kreira od strane bivših vladinih dužnosnika poput ministara iz turizma, okoliša i financija - Vjerujete li da ovo može postati dugoročno rješenje za razvoj održive industrije oceanskog turizma i vađenja oceanske plastike?
Svjetska banka je bitni partner u ovome. Ovo partnerstvo će bez sumnje  postati dugoročno rješenje za održivu industriju oceanskog turizma i ekstrakciju plastike.

Gospodin Curavić izvijestio je da su tijekom posjeta Jordanu mnogi predsjednici i ministri u sektoru turizma i okoliša pokazali interes i potporu certificiranju svojih obalnih područja kako bi se osigurala sigurna morska područja za život ljudi i vode, Afrika - Kenija, Sejšeli, Bahami, Jamajka, Kostarika i mnogi drugi, hoće li ove države nastaviti sa svojim priobalnim interesom ove godine zbog ograničenja Covid 19?
Možda se neće ostvariti ove godine, ali interes za obalne certifikacije će biti prioritet za mnogo zemalja.

Vlada UAE podupire 1. svjetski summit industrije ekološke turizma (UAIS ETIS ) u Dubaiju u studenom 2022. godine, koliko je ovaj summit važan za UN i druge UN-ove organizacije kao što su UNESCO, UNEP, UNITAR, UNDP?
UAE summit će se pokazati vrlo važnim za UN i međunarodne organizacije. Nakon 2022 očekuje se da se stvari unormale.

Obaviješteni smo o vašem dolasku u Hrvatsku početkom kolovoza na ceremoniju White Flag International. Jeste posjetili ranije Hrvatsku?
Da, bit ću tamo u kolovozu. Puno puta sam bio u Hrvatskoj. Obožavam vašu zemlju, ali naročito volim ljude.

U rujnu ili listopadu očekuje vas službena ceremonija White flag Internationala u Dubaiju s vladom i kraljevskom obitelji, koliko je važan ovaj program za UAE i cijeli Bliski Istok?
To je vrlo važno za Dubai, koji je bez sumnje dragulj ne samo Bliskog istoka već cijelog svijeta.

Imate li kakvih poruka vladama, ekološkim organizacijama ili nevladinim organizacijama koje teže očuvanju oceana, jezera i rijeka širom svijeta?
Moja poruka je jednostavna, nema budućnosti za bilo koju destinaciju koja ne čisti vode. I to odmah danas, ne sutra.   

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije