Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD i IRAN

Trump razvio novi model – ponizi pa ponudi pregovore

Donald Trump
Reuters/PIXSELL
Autor
Hassan Haidar Daib
01.08.2018.
u 11:14

To je prvi put da Donald Trump javno potencira sastanak s iranskim čelnicima, a posebice s iranskim predsjednikom Rouhanijem

Da Iran nije Sjeverna Koreja, a predsjednik Hassan Rouhani Kim Jong-un te da Trump neće moći tu igrati igru toplo-hladno dokazuje i iransko odbijanje pregovora sa SAD-om.

Naime, američki predsjednik, Donald Trump, preko noći je okrenuo ploču te je javno kazao “da će se sastati s iranskim čelnicima kada god budu htjeli i bez ikakvih uvjeta”.

– Ne znam jesu li spremni – rekao je američki predsjednik odgovarajući na pitanje o eventualnom susretu s iranskim kolegom Rouhanijem.

– Mislim da će se htjeti sastati sa mnom, ja sam spreman na susret s njima kad god budu htjeli – kazao je Trump. To je prvi put da Donald Trump javno potencira sastanak s iranskim čelnicima, a posebice s iranskim predsjednikom Rouhanijem.
Iz Rouhanijeva ureda tvrde kako je Trump već sedam puta potajno tražio sastanak s iranskim predsjednikom, no ovaj ga je odbijao.

– Nemoguće je pregovarati dok je ova administracija na vlasti jer zauzela je krajnje neprijateljsku politiku prema Iranu, a i inače SAD-u se ne može vjerovati ništa – kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Bahram Qassemi, ističući kako “definitivno neće biti mogućnosti dijaloga”.

Iran je postavio uvjete Trumpu u slučaju da ipak dođe do pregovora. Trump mora najprije poništiti američko povlačenje iz međunarodnoga sporazuma s Iranom o programu nuklearnog oružja, obustaviti nove sankcije i prestati u izjavama omalovažavati Iran, objavio je Teheran svoje uvjete.

Tenzije između Irana i SAD-a podignule su se nakon što je američki predsjednik u svibnju objavio da se SAD povlači iz međunarodnog ugovora zaključenog 2015. koji bi trebao spriječiti Iran da proizvede atomsku bombu, ocijenivši ga previše popustljivim prema Iranu te je ponovo uveo sve sankcije koje su bile ukinute na temelju tog ugovora.

>> Sastanak Trump Conte

Donald Trump
1/5
Ključne riječi

Komentara 5

MX
Mister X
20:36 01.08.2018.

Bilo kako bilo . Sadam je bio ponižen dao se iskontrolirati ( od demokratskog svjeta poštenih kontrolora !) da nema bojnih otrova . Išli su mu u njegove palače i gledli pod krevet sramotili ga kao idiota da bi gaa na kraju kako znamo na ramadan ispljuvali izmlatili i objesili . Tako da Iranci nisu budale znaju sa kim imaju posla ! Bio kriv ili ne ako su jaki dečki odlučili da te srede a bedak si nemaš nuklesrnu odbranu bit češ poslan u kameno doba ! A znamo svi normalni kad <Izrael naredi do sada je Amerika sve odradila do kraja korektno .. Ostaje da se vidi .A kako Amerika več jako dugo nije bombala za očekivati je demokratiziranje Izraelskog neprijatela ... Libanon , Sirija Irak , Libija ostali su pokoreni ostaje jaki Iran - da se uništi , nema saveznika ( nešto kao NATO 2" ) Putin ne može dvorište od Assda da štiti od Američkih ili Izraelskih Turskih napada kad god se sjete ! A Kad krene Izrael Amerika tu če i cijeli NATO da kažnjava Iran kad amerika (do)kaže da su teroristi !!!!

AA
aabbcc
00:06 02.08.2018.

Kriza amerska vojska nezaposlena samo pare trosi a ni blizu nekog posla gdje bi mogli naci sponzore za finansiranje novih ratova.___

VL
12:29 01.08.2018.

Vidal

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije