Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinjavajuće brojke

Troje od sedmero poginulih djece biciklista, stradali su na virovitičko-podravskim cestama

Ilustracija
Foto: PU virovitičko-podravska
08.07.2020.
u 16:02

Od 2015. godine je u prometnim nesrećama na području Virovitičko – podravske županije sudjelovalo 262 djece starosti do 14 godina, od kojih je troje poginulo

U prometnoj nesreći u Humu nadomak Virovitice, u utorak oko podneva, teško je ozlijeđeno 10-godišnje dijete biciklist. Nastavljeno je time nepovoljno stanje sigurnosti u prometu, kada je riječ o stradavanju djece biciklista.

- Naime, od 2015. godine je u prometnim nesrećama na području Virovitičko – podravske županije sudjelovalo 262 djece starosti do 14 godina, od kojih je troje poginulo, 13 je teško ozlijeđeno i 91 lako. Sve troje poginule, zatim četvero teško ozlijeđene i 10 lako ozlijeđene djece su nastradali vozeći bicikl. Koliko je problematika velika ukazuje podatak da je u istom periodu u Hrvatskoj poginulo 7 djece vozeći bicikl - navodi Đurđica Veličan, policijska službenica za odnose s javnošću PU virovitičko-podravske.

Gotovo sva djeca biciklisti koja su sudjelovala i nastradala u prometnim nesrećama, prema važećim prometnim propisima nisu smjela samostalno sudjelovati u prometu na biciklima i nisu koristila biciklističku kacigu, iako su to bili obavezni, ističe policija.

- Prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina, a djeca s navršenih 9 godina samo ukoliko su osposobljeni u školi za upravljanje biciklom ili u pratnji osobe starije od 16 godina. Za vrijeme vožnje bicikla po cesti vozači mlađi od 16 godina moraju koristiti zaštitnu kacigu, a kao i svi drugi vozači moraju poštovati sve važeće prometne propise i prometna pravila i ne smiju koristiti mobitel - upozorava Veličan.

Policija, stoga, apelira na roditelje da ne dopuštaju djeci mlađoj od 14 godina da samostalno sudjeluju u prometu na biciklima, ukoliko nemaju završenu edukaciju za vožnju biciklom i o tome izdanu potvrdu HAK-a, da svoju djecu u skladu sa svojim mogućnostima educiraju o vožnji bicikla na prometnicama u okolici i vode računa da dijete obavezno koristi biciklističku kacigu kada vozi bicikl.

- Također se pozivaju i ostali sudionici u prometu, posebno vozači motornih vozila, na povećani oprez kada u prometu uoče dijete u bilo kojem svojstvu sudionika u prometu - zaključuju iz PU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije