Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskomotio se

Trg pretvorio u dnevni boravak pod vedrim nebom usred grada

mutic
05.04.2011.
u 10:29

- Oko šest ujutro osjetio sam gospodina koji mi je obećao da će me doći “ušuškati” u deku kada s prvim tramvajima bude išao na posao, kaže umjetnik

- Mali je hrabar. Ne može to svatko. Vidi se da je dobar dečko – nizali su se komentari Osječana “na račun” dnevnog boravka koji je Nemanja Mutić iz svoje kuće na jedan cijeli dan preselio na središnji gradski Trg Ante Starčevića.

Dolazili mu do ponoći

Tepih, krevet, stol sa stolcima, kućna lampa i improvizirana kuhinja, iz koje se u nedjeljnu večer širio miris pečenih krumpira, bili su dovoljni za postavku konceptualnog projekta “Buđenje”. Vedro nebo Nemanji je poslužilo kao krov nad glavom.

– Ovo radim prvi put. Oduševljen sam! Nisam doživio ni jedno neugodno iskustvo – priznao je umjetnik koji je s buđenjem proljeća želio pozvati i sve ostale građane u, kako je rekao, “novi ciklus življenja” što je i bio cilj ovoga 24-satnog performansa pod otvorenim nebom.

Osječani su stajali, “mjerkali” ga s pristojne udaljenosti, okretali glavama, a odvažniji su prekoračili “prag” njegova dnevnoga boravka i zavalili se u udobne fotelje. Kao pravi domaćin Nemanja je svoje goste ponudio kavom, sokom, ali i slasnom večerom.

“Pretresale” su se aktualne teme, čavrljalo se o svakodnevnim stvarima u kućnom ogrtaču sve do poslije ponoći. Kada je na osječkoj konkatedrali svetih Petra i Pavla otkucalo jedan sat, Nemanja se spremio za spavanje.

– Čvrsto sam spavao, nisam ništa čuo sve do osam ujutro. No, oko šest sam osjetio jednoga gospodina koji mi je dan prije obećao da će me doći “ušuškati” u deku da ne nazebem kada s prvim tramvajima bude kretao na posao. I, obećanje je ispunio! Noćas je bilo malo vjetrovito – rezimirao je oduševljeno Nemanja nakon buđenja u središtu Osijeka. U goste se dolazilo bez najave, a svi su bili dobrodošli.

Krevet ustupio djetetu

Projekt je, prema Nemanjinu mišljenju, bio iznimno uspješan.

– Poslali smo mnogo lijepih misli i pričom se odmaknuli od ove sumorne svakodnevice. Oduševilo me jedno malo dijete koje se kotrljalo po mojem krevetu dok su ga ostali promatrali. Bio je to njegov performans. Upoznao sam mnogo ljudi. Bilo je i nekih dvoje starijih kojima su se svidjele fotelje pa su ih isprobavali – priča autor koji će s konceptualnim projektom “Buđenja” uskoro gostovati i u Istanbulu gdje živi više do deset milijuna ljudi.

Nakon debitiranja u središtu slavonske metropole, Nemanja koji u Osijeku živi već 12 godina, a rođen je u susjednoj Bosni i Hercegovini, zasigurno će se nastaviti baviti performansom. Osječani bi ga najkasnije ponovno mogli vidjeti na ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture. Što za tada sprema, nije otkrio.    

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
10:35 05.04.2011.

Ako je ovo umjetnost ......................

BO
boston
15:41 05.04.2011.

jedva cekam da mu veceras dode djevojka u posjet.....

KA
karambita
16:16 05.04.2011.

To moze samo Bosanac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije