Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudski postupak

Treba doći na očevid, zemlja se ne oduzima

Plinacro
PIXSELL
02.05.2012.
u 09:12

U zemljišnim knjigama želi se upisati pravo služnosti nad zemljom u koju je ukopan plinovod

Nemali broj građana, njih više od 250, dobio je ovih dana ili će tek dobiti rješenje Općinskog suda u Zaboku o otvaranju pojedinačnog zemljišnoknjižnog ispravnog postupka radi upisa prava služnosti Plinacra na nekretninama preko kojih prolazi magistralni plinovod Zabok – Zaprešić. Zbunjeni građani u čije je zemljište plinovod ukopan raspituju se na sve strane jer ne znaju radi li se o tome da će se opet nešto kopati ili će možda Plinacru morati nešto potpisati, dati svoju zemlju ili nešto četvrto. Ovime Plinacro zapravo  želi na zemljištu kojeg je netko vlasnik ili suvlasnik, a u njega je ukopana cijev plinovoda, imati pravo nesmetanog korištenja što uključuje redovito održavanje i popravak cjevovoda. 

 Vlasnici ostaju isti

 Vlasnici ili suvlasnici zemlje to će ostati i dalje, samo u tom pojasu služnosti neće moći saditi trajne nasade ni graditi trajne objekte. Plinacro traži da služnost dobije pet metara s lijeve i isto toliko s desne strane osi plinovoda, a cilj mu je usklađenje zemljišnih knjiga i katastra. Nakon otvaranja postupka koje se dostavlja svim vlasnicima i suvlasnicima nekretnina, o čemu su odaslana rješenja Općinskog suda u Zaboku, te objave u Narodnim novinama i na oglasnoj ploči suda, zakazat će se očevid uz mjerničko vještačenje na koje će se pozvati sve stranke, i Plinacro i suvlasnici ili vlasnici upisani u zemljišne knjige.

 Prilika za primjedbe

Pozvani na očevid tek će tada imati neku obavezu, a to je da dođu na mjesto očevida. Prvi pozivi stići će im za mjesec ili dva. 

– Ti su plinovodi građeni za vrijeme bivše države, čiji je sustav poznavao društveno vlasništvo. Danas odredbe Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima reguliraju tu problematiku na način da je upis u zemljišnoj knjizi obavezan za sve sagrađene objekte, odnosno vlasnike tih objekata. Kako je riječ o objektima koji nisu upisani u zemljišnoj knjizi, Plinacro to sada mora učiniti. Zemljišnoknjižnim ispravnim postupkom ne mijenja se vlasnički status, odnosno zemljište se ne oduzima niti se dodatno tereti stvarnim pravima, nego se u zemljišnoj knjizi evidentira postojeće stanje. Kako mnogi vlasnici nisu upisani u zemljišnoj knjizi jer, primjerice, nisu  proveli rješenje o nasljeđivanju ili kupoprodajni ugovor,  sada je prilika da to učine – kaže Matea Marković iz Ureda za odnose s javnošću Plinacra.

– Kako će mnoge osobe dobiti poziv za sudjelovanje u zemljišnoknjižnom ispravnom postupku, a više nisu vlasnici jer su nekretninu prodali ili darovali, ovim putem ih molimo da pozive proslijede stvarnom vlasniku jer, ako ugovori nisu provedeni u zemljišnoj knjizi, podaci o novom vlasniku nisu poznati – apeliraju iz Plinacra.  

Komentara 3

Avatar seneka
seneka
15:14 03.05.2012.

Ovo se neće riješiti ni do kraja vremena. Ako Plinocro treba te cjevi na privatnom vlasništvu,neka odrješi kesu. A vjerojatnije je da ćemo im to pravo šenkati,kak smo već glupi.

OV
otto von bleffinger
17:55 03.05.2012.

to je otprilike nešto kao nagrada koju smo dobili od države prilikom gradnje autoceste zagreb - macelj, tj. dionice zabok - krapina i nestajanjem starog autoputa na toj dionici. zar ne? ili kupovina telefonskih priključaka od hpt-a, pa dolazak t-coma..... itd... ..ono-kao nema tu nikakvih problema, sve će biti i ostati isto, mi smo vlast, vjerujte nam...

ML
mlezz
07:42 04.05.2012.

Trebaju platiti odštetu, također im treba naplatiti naše vrijeme koje ćemo izgubiti prilikom vještačenja, ovo rade isključivo iz vlastite koristi i treba im to naplatiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije