Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad vojnog helikoptera

Tijelo poginulog pilota izvučeno na obalu. U Zablaće stigao specijalni vojni istražitelj

Potraga za pilotom
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/16
28.01.2020.
u 12:31

U povodu smrtnog stradavanja pilota natporučnika Tomislava Baturine, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov izrazili su sućut obitelji

U tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće u ponedjeljak je poginuo pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, bojnik Marin Klarin.  Jutros oko osam sati pronađen je helikopter i tijelo natporučnika Tomislava Baturine u moru ispred Zablaća.

Tijelo poginulog pilota izvučeno je na obalu, a o svemu će više biti poznato na konferenciji za novinare u 17 sati. U Zablaću je i specijalni vojni istražitelj. Dio helikoptera također je izvučen na obalu.

"U tijeku je očevid koji provode zamjenik županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku, civilna i Vojna policija. Tijelo pronađenog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Tomislava Baturine koji je smrtno stradao u tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu, izvučeno je u utorak, 28. siječnja 2020. godine iz mora na obalu kod mjesta Zablaće u Šibensko-kninskoj županiji", izvijestili su iz MORH-a.

Iz MORH- a su izvijestili da će u 17 sati u Zemuniku biti dane izjave ljudi iz Povjerenstva za istragu pada helikoptera. Izjavu za medije u vojarni pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku dat će čelnik Povjerenstva, glavni vojni zrakoplovni istražitelj pukovnik Mario Počinok.

Video: Nakon završetka očevida izvlačit će se helikopter, snimio: Frane Šarić 

"Ronioci Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga zahvaljujući detekciji podvodnog vozila Remus Hrvatske ratne mornarice u utorak 28. siječnja 2019. godine oko 8 sati i 10 minuta pronašli su olupinu helikoptera Kiowa OH-58 D koji se srušio jučer u tragičnoj nesreći i tijelo pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Tomislava Baturine u šibenskom kanalu, ispred Zablaća.

Istraga je i dalje u tijeku te Povjerenstvo utvrđuje okolnosti ove tragične nesreće", priopćio je MORH.

"Kreće postupak vađenja helikoptera. Sve ostale informacije uskoro ćemo dati novinarima", kazao je za Večernji list Marinko Karačić, časnik za odnose s javnošću iz zemuničke vojarne.

Video: Potraga za vojnim pilotom

Ministar Krstičević i general Šundov izrazili sućut obitelji Baturina

U povodu smrtnog stradavanja pilota natporučnika Tomislava Baturine u tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov izrazili su sućut obitelji natporučnika Baturine.

Smrtno stradali natporučnik Tomislav Baturina rođen 1987. godine u Sinju, bio je na dužnosti pilota helikoptera u 2. letačkom vodu 393. eskadrile helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Tomislav Baturina bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2011. godine. Tijekom školovanja u Središtu za obuku HRZ-a prepoznat je kao perspektivan i kvalitetan budući vojni pilot, što je i potvrdilo uspješnim završetkom školovanja u 18. naraštaju vojnih pilota kada je proglašen najboljim pilotom naraštaja. Tijekom svoje karijere u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama. Također, za uspješno izvršavanje svih zadaće više puta je bio pohvaljivan te je nagrađen od predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U povodu smrtnog stradavanja pilota helikoptera natporučnika Tomislava Baturine i bojnika Marina Klarina od 28. siječnja 2020. od 9 sati otvorene su Knjige žalosti u Ministarstvu obrane u Zagrebu, Trg Kralja Petra Krešimira IV. br. 1.

Helikopter naglo udario o more

Za natporučnikom Baturinom potraga je trajala cijelu noć, a nastavljena je rano jutros. U akciju su bila uključena dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak je rečeno da je, prema trenutačnim informacijama koje imaju od pratitelja koji je u trenutku udara bio iza helikoptera koji je pao, i to na udaljenosti od 200 metara, na vrlo maloj visini došlo do naglog udara o more. Olupina se sada nalazi na dubini od 30 metara.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec posjetili su obitelji stradalih pilota HRZ-a i izrazili sućut obitelji Klarin.

Video: Krstičević, Šundov i Križanec o padu vojnog helikoptera kod Zlarina

Do sada na helikopterima Kiowe proizvedenima između 2010. i 2012. godine, koje smo kao donaciju od američke vojske dobili 2015., nisu zabilježeni ozbiljniji kvarovi. Zasad su obustavljeni letovi Kiowe dok se ne utvrdi točan uzrok pada. Ministar Krstičević oformio je Povjerenstvo koje će istražiti uzrok nesreće.

Video: Kod Zlarina se u more srušio vojni helikopter Kiowa Warrior

Komentara 22

MP
miroslav.petkovic.7564
10:46 28.01.2020.

Strasno nek vam je laka zemlja sucut vasoj obitelji.

SX
sudbina x
12:33 28.01.2020.

Peta kolona odrađuje posao...Infiltrirani su na žalost i u MORH-e ...Mediji., filmska industrija, novinarstvo i ostali mediji, nevladine udruge..zdravstvo,školstvo..visoko obrazovanje...Najviše medijima razaraju Hrvatsko društvo...Ako to ne spriječimo ne piše nam se dobro...

Avatar navijač
navijač
09:34 28.01.2020.

Žao mi je ali ovo je čista pogreška pilota a nije ni prvi put.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije