Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Helikopter Kiowa koji je pao u more nije leteća tvrđava nego ubojica tenkova

Lakojurišni borbeni helikopteri isprobani su i u ratnim uvjetima
27. siječnja 2020. u 21:45 27 komentara 18479 prikaza
Kiowa Warrior
Foto: MORH
Pogledajte galeriju 1/8

Kada je na samom kraju 2016. u Hrvatsku stigla američka donacija od čak 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, bio je to veliki razlog za slavlje u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Letjelice, prethodno pomno izabrane, bile su gotovo nove, proizvedene između 2010. i 2012., a ubrzo je u zračnoj bazi u Zadru započela i obuka naših pilota koju su provodili iskusni američki piloti, sistemom “treniraj trenera”. Obuka je išla brzo, s obzirom na to da su Kiowe vojno prenamijenjeni iz civilnog Jet Rangera (Bell), na kojima inače naši piloti stječu vještine letenja. HRZ je tako dobio helikoptera u procijenjenoj vrijednosti od čak 1,7 mlrd kuna, od čega je naš trošak iznosio oko 200 milijuna kuna koliko je iznosio PDV na tu donaciju.

Kod Zlarina se srušio vojni helikopter Kiowa Warrior MJEŠTANI ZABLAĆA O NESREĆI 'Grunulo je kao da je eksplodirala neka granata u moru'

Zračna konjica

Od ukidanja eskadrile borbenih helikoptera, letećih tvrđava, ruskih borbenih Mi-24 dokazanih u završnim ratnim operacijama u RH i tijekom oslobađanja dijelova BiH, HRZ je tako opet dobio, ne doduše “čiste” borbene letjelice, no izviđačko-borbene. Helikopteri su namijenjeni izviđanju te borbenom djelovanju na točkaste, manje mete kao i za protuoklopnu borbu. Kiowe, međutim nisu oklopljene, time i osjetljive za neprijateljsku vatru, pa se u američkoj vojsci često koriste kao izvidnica za borbene i oklopljene Apache. No, Kiowe su izrazito pokretne, dominantne u izviđanju, posjeduju brojne senzore, sa sposobnošću uništavanja tenkova i ciljeva na udaljenosti od 8 km. MMS sustav sadrži 
senzore za termalno skeniranje, teleoptički, laserski i optički senzori za označavanje i ciljanje smješteni su unutar kugle iznad glave rotora.

hrz Prekrasan prizor: Trening helikoptera Kiowa Warrior u podnožju Velebita

Kiowe mogu nositi AGM-114 HELLFIRE protuoklopne laserski navođene rakete dometa do 8 km koje lete brzinom od 1,3 maha (1591 km/h). Tim su se raketama Kiowe dokazale u Iraku i Afganistanu. Nije još pokazano da naši piloti rabe te “prave” i izrazito skupe (više od 100,000 dolara po primjerku), a ne tek školske rakete u vježbama gađanja, za razliku od redovitih gađanja s 
Hydra 70 nevođenim raketama za napad iz zraka na ciljeve na zemlji. Rabe i američku tešku strojnicu M3P 12,7 mm koja razara laki oklop.

VIDEO Pad vojnog helikoptera Kiowa Warrior: Jedan pilot poginuo, za drugim se traga

Sve su Kiowe smještene u Zadru, a naše imaju pojačani motor Rolls-Royce T703-AD-700A ili 250-C30R3 turboshaft, od 650 KS (485 kW). Taj 12,85 m dugi helikopter, bruto mase od 2495 kg leti brzinom od maksimalno 240 km/h, dometa 556 km, uz posadu od dva pilota.

Zadnja svečanost završetka obuke novih pilota na helikopterima OH-58D Kiowa održana je u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze u Zemuniku u rujnu 2019. ponedjeljak 16. rujna 2019. Tom prigodom eskadrila je i službeno postala naša “Zračna konjica”, po uzoru na američke, a pilotima su bili svečano uručeni pilotski rupci, kao prepoznatljivi simbol izvidničko-borbenih pilota na Kiowama. Pilotski rubac uručuje se izvidničko-borbenim pilotima na helikopteru OH-58D Kiowa Warrior nakon završetka bojnih gađanja i obuke. Puna operativna sposobnost Kiowa proglašena je u rujnu 2019., Tunis nabavlja 24, Grčka 70 istovrsnih helikoptera.

Kod Zlarina se srušio vojni helikopter Kiowa Warrior Pad Kiowa Warriora Pilot iz drugog helikoptera ispričao: Odjednom su udarili u more i potonuli

Američki instruktori

U spomen na uspješno provedenu obuku 2. i 3. skupine pilota, hrvatske su pilote na poseban način tada nagradili i američki instruktori letenja koji su obučavali 1. skupinu pilota darovavši im replike dviju sablji, američke konjičke sablje i mača Schiavona koji je tijekom povijesti koristila hrvatska konjica, čime su još jedanput odali priznanje hrvatskim pilotima za profesionalnost, stručnost i brzi prijenos znanja u svim fazama obuke, posebno pohvalivši postignuća na bojnim gađanjima i raketiranjima.

Pogibija pilota prva je takva nesreća nakon 2007. godine, kada je u nesreći na Sajmištu u Vukovaru pao transportni helikopter HRZ-a Mi-8, uz pogibiju tri osobe (jedan član posade-tehničar) i sedmero ozlijeđenih, među kojima je bio i sadašnji ministar obrane Damir Krstičević koji je zadobio teške ozljede kralježnice. 

Tomislav Baturina 'I sada se naježim' Nestali pilot bio je najbolji u generaciji, evo što je tada govorio

 

16 HELIKOPTERA OH-58D

Vrijede oko 1,7 milijardi kuna, a kako je riječ o donaciji SAD-a, Hrvatsku su stajali oko 200 milijuna kuna. Proizvedeni su od 2010. do 2012., a u uporabi od 2012. do 2015.

MMS SUSTAV


Senzori za termalno skeniranje, teleoptički, laserski i optički senzori za označavanje i ciljanje smješteni su unutar kugle iznad glave rotora.

AGM-114 HELLFIRE

Protuoklopne laserski navođene rakete dometa do 8 km lete brzinom od 1,3 macha (1591 km/h). Kiowe su se tim raketama dokazale u Iraku i Afganistanu.

UGRAĐENE ŠKARE

Kiowe imaju ugrađene škare za rezanje kabela i žica zbog iskustva iz Vijetnama, gdje je bilo gubitaka zbog udara u žice dalekovoda.

Video – Helikopter Kiowa Warrior srušio se u more

LAU-68 LANSER 


Hydra 70 nevođene su rakete koje rabi većina američkih helikoptera i zrakoplova primarno za napad iz zraka na ciljeve na zemlji. Efektivni domet 8 km.

M3P 12.7 mm STROJNICA


Primarna je američka teška strojnica (ispaljuje 450 do 575 metaka u minuti), razara laki oklop. HV je ima na oklopnom vozilu Patria.

BAZA JE JET RANGER

Kiowa je višenamjenski helikopter proizveden 60-ih godina na osnovi helikoptera Bell-206A Jet Ranger, koji znaju voziti svi naši piloti jer se na njemu i školuju u HRZ-u.

93. ZRAKOPLOVNA BAZA


U Zadru su smještene sve Kiowe jer su u Zemuniku najbolji meteorološki i drugi uvjeti za obuku pilota. Zapovjednik eskadrile je pukovnik Krešimir Ražov.

IDE NA POPRAVAK Sramota za slovensku policiju: Nabavili helikopter za 14,6 milijuna eura s pogreškom

Glavne karakteristike

DIMENZIJE

Dužina: 12,85 m

Promjer rotora: 10,67 m

Visina: 3,39 m

TEŽINA

Masa: 1737 kg

Bruto masa: 2495 kg

POGON

1 × Rolls-Royce T703-AD-700A ili 250-C30R3 turboshaft, 650 hp (485 kW) svaki

FOTO Helikopter Kiowa Warrior

Kiowa Warrior
1 / 8
Kiowa Warrior

PERFORMANSE

Maksimalna brzina: 240 km/h

Brzina krstarenja: 204 km/h

Domet: 556 km

NAORUŽANJE

Svaki pilon (od ukupno dva) može nositi jedno od navedenog:

1 M3P (or M296) 50 cal (12,7 mm) strojnica

1 LAU-68 lanser raketa

7 2.75” Hydra 70 rakete

2 AGM-114 Helfire rakete

POSADA

2 pilota

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • gOOgLer:

    Leteća tvrđava je ruski MI24, ubojica tenkova je AH 64 Apache, OH 58 Kiowa warrior je laki izvidnički helikopter a novinar je obični diletant...

  • Drug_gospodin:

    Kiowa - ubojica tenkova?!?!? Jel ovo ugroza ili neki drugi 'stručnjak' sastavljao vijest? Koliko ja vidim, Kiowa je ubojica pilota.

  • herojulice:

    Pilotu laka hrvatska zemlja a ovim kriminalcima i lopovima pitanje, da li su helikopteri održavani kako treba? Nakon leta, prije leta, nakon određenog broja sati, nakon stajanaja određen broj sati.? Da li je zamijenjeno sve što je trebalo biti? Osim ... prikaži još! što nas kradete i djecu nam ubijate.