Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski zastupnik

Picula uložio amandman kojim je dobio dva milijuna eura za otoke

31.10.2016., Zagreb - Kandidat za predsjednika SDP-a Tonino Picula, predao je u sjedistu SDP-a prikupljene potpise potpore za predsjednika stranke.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
12.03.2017.
u 13:35

Zastupnici Tonino Picula, Alfred Sant i Michela Giuffrida ističu kako je cilj ovog projekta učiniti otoke predvodnicima u korištenju čiste energije i uzorima za rješenja na europskoj razini

Potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, zastupnik Tonino Picula, podnio je amandman u sklopu projekta „Jačanje suradnje oko klimatske akcije na otocima unutar i izvan EU kroz stvaranje otočnog identiteta" unutar Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju.

– Vrlo sam sretan što je odobren projekt koji sam s dvoje kolega iz Međuskupine predložio još lani u kolovozu, a ovo je vrlo opipljiv rezultat - iz ovogodišnjeg proračuna dodijeljeno nam je 2 milijuna eura – kazao je Picula. 

Zastupnici Tonino Picula, Alfred Sant i Michela Giuffrida ističu kako je cilj ovog projekta učiniti otoke predvodnicima u korištenju čiste energije i uzorima za rješenja na europskoj razini. Sredstva za tu namjenu bit će dodijeljena u sljedeće dvije godine.

– Krajnji cilj je pomoći otocima da u najvećoj mogućoj mjeri za proizvodnju električne energije koriste lokalne izvore čiste energije i tako postanu što autonomniji u opskrbi energijom – istaknuo je Picula. Napominje da će u okviru ove akcije biti uspostavljen Europski otočki energetski forum (European Energy Islands Forum). Preko njega će se pratiti napredovanje otoka, poticati umrežavanje, razmjenjivati iskustava i prenositi znanja na same otoke. Forum će biti osnovan tijekom otočne konferencije na Kreti, pripremnog događaja s ključnim dionicima za njegovo djelovanje, nakon čega slijedi follow-up u Bruxellesu ili Bonnu u drugoj polovici 2017. godine.

Posebna osjetljivost na klimatske promjene potaknula je EU otoke na trajnu suradnju dok će Komisija posebno raditi sa zemljama članicama i otočnim lokalnim vlastima uključenima u projekt.

Picula je ovime iskoristio zastupničku mogućnost da jednom godišnje predloži akcije koje prolaze evaluaciju Europske komisije i zatim se o njima glasuje u Europskom parlamentu. Naš cilj je uhvatiti se u koštac s najozbiljnijim problemima s kojima se otoci suočavaju, dodaje Picula.

– Izazova je mnogo, uključujući ograničenu dostupnost resursa i usluga, izoliranost, visoku ovisnost o uskom rasponu gospodarskih aktivnosti, te vrlo malim unutarnjim tržištima – kaže. Na očuvanju i poboljšanju života na otocima radi od početka mandata. Međuskupina Europskog parlamenta gdje je zadužen za otoke, okuplja čak 90 zastupnika iz 21 zemlje. 

>> Usvojeno 39 Piculinih amandmana: AFET glasovao o izvješćima o napretku Srbije, Kosova, Makedonije i Crne Gore

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije