Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mate Radeljić

Tko je smijenjeni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović?

Kolinda Grabar-Kitarović i Mate Radeljić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
23.12.2018.
u 09:52

Zna tajne i pikanterije, radio je za Glavaša, Sanadera, J. Kosor, Karamarka...

Mate Radeljić čovjek je velikih političkih ambicija, često mijenja saveznike, ali uvijek se “dočeka na noge”. Tako će donedavnog savjetnika Kolinde Grabar-Kitarović za unutarnju politiku opisati poznanici u Osijeku, odakle je i stigao u Ured predsjednice prije četiri godine.

Surađivao je svojedobno s Branimirom Glavašem, a onda je, uoči lokalnih izbora 2013. godine, bio u ekipi koja je u sjeni odrađivala kampanju Ivici Vrkiću, nezavisnom kandidatu iza kojega su stali SDP i HNS. Radeljić je tada bio direktor Osječke televizije, u vlasništvu poznatog slavonskog poduzetnika Željka Biloša. Bila je to, zapravo, neformalna skupina kojoj je osnovni cilj bio maknuti Glavašev HDSSB i tadašnjeg gradonačelnika Krešimira Bubala s vlasti. I taj su posao, ocijenit će upućeni, uspješno odradili.

Kada je Ivica Vrkić toga ljeta i zasjeo na čelo grada na Dravi, i Mate Radeljić “preselio” se u gradsku upravu, kao pročelnik Ureda gradonačelnika. No, nije to bio posao koji ga je previše intrigirao. Već pet mjeseci poslije seli se u Zagreb. Kratko je ondje radio kao samostalni savjetnik u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Uključio se ubrzo u predsjedničku kampanju HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović. Baš u to doba, bio je u vrlo dobrim odnosima s Tomislavom Karamarkom. Nije isključeno da ga je upravo Karamarko preporučio predsjednici.

Foto: Davor Javorović/Dubravka Petrić/Pixsell

Mate Radeljić rođen je u Omišu, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Splitu. U rodnom gradu bio je predsjednik Mladeži HDZ-a. Karijeru je, pak, najprije izgradio u medijima. Kao novinar-reporter, komentator Hrvatske radiotelevizije zaposlen je od 1995. do 2001. godine, prvo u Zagrebu, a onda i Osijeku. Kada je HDZ izgubio parlamentarne izbore 2000., oslabila mu je pozicija na Prisavlju, a u Osijek je stigao, prema pričama, također stranačkom linijom. Upoznao je u slavonskoj metropoli i svoju suprugu. Postao je kasnije glavni urednik Slavonske televizije, navodno na prijedlog Branimira Glavaša, a od 2008. i direktor Osječke televizije, na kojoj se zadržao, kako smo već spomenuli, do Vrkićeve pobjede na izborima 2013.

Vodio Đapićevu kampanju

U međuvremenu, bio je i glasnogovornik Ministarstva obrane, dok mu je na čelu stajao Našičanin Berislav Rončević. Ni tu se nije dugo zadržao, jer se uključio u predsjedničku kampanju Jadranke Kosor 2005. godine. Rezultirat će to jednim od rijetkih Radeljićevih takvih poraza – Kosor ipak nije mogla “nadigrati” Stjepana Mesića. Nakon izbornog neuspjeha, ona preuzima Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a on postaje njezin pomoćnik. Smijenjen je kada je, za velikog raskola u osječkom HDZ-u u svibnju iste godine, stao uz Branimira Glavaša. Postao je, nedugo zatim, i direktor osječkog Zavoda za stanovanje. Na izvanrednim lokalnim izborima 2008. vodio je, pak, kampanju Ante Đapića za gradonačelnika Osijeka. Surađivao je i s Ivom Sanaderom te Vesnom Škare Ožbolt.

Impresivna mu je, dakle, politička i savjetnička biografija. Zna on, nedvojbeno, i mnoštvo “pikanterija” o čitavom nizu vladara hrvatske političke scene, no dosad i nije baš javno iznosio “prljavo rublje”. Nije puno govorio ni o okretanju leđa Glavašu, iako je taj potez bio poprilično iznenađenje...

Javno priopćenje koje je javnosti poslao Mate Radeljić nakon što je doslovno otjeran s Pantovčaka, moglo bi se shvatiti kao njegov pokušaj da ne padne, figurativno rečeno, bez ispaljenog metka. Ono što je u tom priopćenju napisano, ako je istina, eklatantna je zloporaba sigurnosnog aparata, čime će se u danima koji slijede vjerojatno baviti za to nadležne institucije. Izvori dobro upućeni u Radeljićev modus operandi uvjereni su da se sastanak u zagrebačkoj slastičarnici „Torte i to“ 5. prosinca s djelatnikom SOA-e stvarno zbio, međutim pitanje je na čije inzistiranje. No da je Radeljić sklon takvim, nazovimo ih, ispadima, svjedoči i jedna crtica iz sudnice zagrebačkog Županijskog suda iz lipnja ove godine. Radeljić je na sud pozvan kao svjedok, jer je bio dosta bitan kotačić na snimkama tajno snimljenih razgovora koje su saslušavane tijekom suđenja Nadi Čavlović Smiljanec, Željku Bilošu i Ružici Kovačević. Čavlović Smiljanec optužena je da je kao nekadašnja šefica Porezne uprave prolongirala otplatu poreznog duga OLT-a, Biloševe tvrtke, a Biloš se pak za pomoć obraćao Radeljiću koji je u to vrijeme radio na Osječkoj televiziji. Radeljić je “upao” u tajno snimljene razgovore, pa su razgovori njega i Biloša preslušavani u sudnici. Zbog toga je pozvan kao svjedok, a kako se u tri navrata sudu nije odazivao, upućen mu je poziv po policiji. No Radeljiću se, čulo se tada u sudnici, to nije svidjelo, pa je tražio obrazloženje od sutkinje, zašto mu je kao i svakom drugom građaninu koji se sudu ne odaziva, poslala poziv po policiji. Ispostavilo se tada da je on iskoristio svoju funkciju savjetnika predsjednice Republike te je iz Ureda predsjednice zvao Ured predsjednika suda tražeći da ga se spoji sa sutkinjom, kako bi dobio obrazloženje!? Neprimjeren je to potez bio, na što mu je u sudnici ukazala i sutkinja Daniela Kustec.

– Čujte, meni su djeca sama doma, a kada mi policija dođe na vrata, ja to shvatim kao pritisak na sebe – pokušao je svoje nedopustivo ponašanje objasniti Radeljić.

– Ni meni baš nije simpatično kada me zove Ured predsjednice – replicirala mu je sutkinja.

Skriva privatni život

Što se tiče tajno snimljenih razgovora između Biloša i Radeljića, njih je bilo desetak i na njima se moglo čuti kako Radeljić izvještava Biloša da je zvao Biljanu Borzan, SDP-ovu zastupnicu u Europskom parlamentu od koje je također tražio pomoć za OLT. Čak je Bilošu pojašnjavao da se Borzan to treba prezentirati kao borba za spas radnih mjesta jer im u protivnom neće htjeti pomoći. A da su Radeljić i Biloš u vrlo dobrim odnosima, svjedoči i to što Radeljić pita Biloša da mu nabavi četiri karte za utakmicu Hajduka, budući da je “Hajduk prošao dalje”.

– Što će ti četiri karte? – nije jasno Bilošu.

Radeljić objašnjava: – Za mene, ženu i djecu. Ajd’ probaj mi to nabaviti, pa ti znaš Jaku Andabaka.

I to nije jedina situacija u kojoj je Radeljić upao u tajne mjere. Naime, Biloš, koji je optužen i u postupku koji se vodi protiv Vlade Rajića i drugih zbog odavanja informacija iz najtajnijih policijsko-uskočkih istraga, zvao je Radeljića te mu eksplicitno kazao kako zna da ga tajno nadziru:

– Već sam četiri puta bio pod tajnim mjerama – kazao je Biloš Radeljiću u listopadu 2012.

U tom postupku, koji je trenutačno u prekidu zbog Rajićevih zdravstvenih problema, Biloš je optužen da je trgovao s informacijama koje su se odnosile na njega. Zanimalo ga je je li pod istragom, a te je informacije dobio od policajaca i posrednika koji su mu postali suoptuženici. Kako je policija snimala njegove kontakte, uhvaćeni su i razgovori s Radeljićem, no do sada nije razjašnjeno je li Radeljić znao da se Biloša tajno prati i prisluškuje.

Zbog smjene Mate Radeljića s mjesta savjetnika predsjednice države, točnije Radeljićeve tvrdnje da ga je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), po naredbama predsjednice, pokušala zastrašiti i natjerati da podnese ostavku, reagirao je i predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, SDP-ov Ranko Ostojić. Kako je saborski odbor zadužen upravo za nadzor rada sigurnosnog sustava, Ostojić je odmah zatražio očitovanje od SOA-e, a nakon što to očitovanje i dobije, planira sazvati i tematsku sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku kako bi se, kaže, cijeli slučaj detaljno raspravio i na tom tijelu.

Ostojić naglašava kako je u cijeloj stvari bitno čuti što kaže ravnatelj SOA-e Daniel Markić koji, kaže, mora odgovoriti je li točno da su se takve metode uopće koristile, ali i na pitanje kako je moguće, ako je Radeljić doista bio pod protuobavještajnom zaštitom, da je takva osoba mogla biti u uredu predsjednice.

Druga je stvar koja nije jasna u cijeloj priči, dodaje Ostojić, šutnja Mate Radeljića koji navodne prijetnje nije prijavio čim ih je dobio, nego tek naknadno.

– To je još jedna ozbiljna optužba i ozbiljna sumnja u HDZ-ovu zloporabu obavještajnog sustava u ovoj zemlji. Ako je predsjednica zaista koristila SOA-u za obračun s Radeljićem, onda mora otići jer je prekršila Ustav. Ako je predsjednica to napravila u dogovoru s Plenkovićem, da bi joj HDZ dao potporu na predsjedničkim izborima, onda mora otići i Plenković. Očito je da su vladajući u Hrvatskoj spremni na sve ne bi li ostali na vlasti – kazao je pak jučer predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Da izjave Mate Radeljića, ako se pokažu točnima, otvaraju čitav niz pitanja, smatra i SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin koji drži da predsjednica mora odgovoriti javnosti na pitanja zbog čega nije bila u stanju sama otpustiti svojeg savjetnika, ali i na pitanje je li znala da će njezinu savjetniku biti upućena ozbiljna prijetnja za slučaj da ne pristane otići kao i na pitanje zna li premijer da predsjednica koristi SOA-u za ovakve namjene.

 

>> Kronologija afere lažnih SMS-ova

Komentara 89

DU
Deleted user
11:51 23.12.2018.

Jadnik se precijenio i nije na vrijeme shvatio da nema nezamjenjivih. Kako pjesma kaže "... u svemu dođe kraj......"

BR
brojevi
11:53 23.12.2018.

Mislim da je ovom laktarošu, manipulantu i posvoduši došao kraj. Previše je zinuo da bi mogao progutati zalogaj kakva je Predsjednica i/ili Premijer. Normalno, SDP-u i ostalim ljevacima iz kvote zgubidana on je zanimljiv jer i takvi irelevantni savjetnici samimi sebi, karijeristi na tuđoj popularnosti ipak doprinose njihovim ciljevima-bolje propast nego gubitak uhljebničkih dividendi. Smjena je legetimna a sva ostala agitprop navijačka laprdanja su promašena i bespredmetna.

Avatar Tito Krmčina
Tito Krmčina
10:25 23.12.2018.

Neko hoće da napravi od miša Lava Hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije