Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽNICA SE TEMELJI NA BRIJUNSKIM TRANSKRIPTIMA

Tko je 'rezao' Tuđmana?

tudjman1.jpg
import
08.03.2008.
u 15:55

Na osnovi zakona o suradnji s Haaškim sudom, Hrvatska je bila potpuno otvorila sve svoje državne, vojne i arhive Ureda predsjednika na Pantovčaku. Računa se da su tužiteljima otišle stotine tisuća raznih dokumenata, uključivo i onih najpovjerljivijih. Samo iz Ureda predsjednika otišlo je 666 transkripata. Jedan od njih, tonski zapis famoznog sastanka na Brijunima, održanog 31. srpnja 1995., a na kojemu je dogovorena strategija HV-ova napada i operacija Oluja, dokazni je materijal tužiteljstva. Na njemu tužitelji temelje tezu o “Udruženom zločinačkom pothvatu”.

Rezultiralo skandalom
Transkripti su izazvali veliku pozornost i hrvatske javnosti, a sve je rezultiralo skandalom. Utvrđeno je da je ona znamenita Tuđmanova rečenica: “Da Srbi praktično nestanu...”, svojevrsni falsifikat jer nije zvučila tako nego je istrgnuta iz konteksta. Tužitelji ili oni koji su “kreirali” zapise namjerno nisu davali ostatke rečenica, stvarajući tako dojam da je riječ o “krvoločnom” obračunu s narodom i najavi etničkog čišćenja Srba.

U travnju prošle godine HTV, Večernji list i neki drugi mediji objavili su dio zapisa s Brijuna s “kontekstom”. Famozna Tuđmanova rečenica, ustvari, glasila je ovako; (govori o načinu izvođenja Oluje): “Riješiti, na koji način? To je sada tema naše današnje rasprave. Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah zahvatiti da mora kapitulirati u nekoliko dana...”

HTV je objavio dio zapisa s Brijuna s "kontekstom"

Da Tuđman misli na vojsku, jasnije je u citatu kada, umjesto “Srbi”, kaže “srpske snage”: “Prema tome, nije nam glavna zadaća Bihać nego je nanošenje na nekoliko pravaca takvih udara da se srpske snage više ne mogu oporaviti, nego da moraju kapitulirati.”

Bez obzira na to što su mediji objavili ovakve “ispravnije” transkripte, daljnje analize tonskih zapisa utvrdile su kako su neautentični zbog – zamjene govornika (miješanje izjava Gotovine, Domazeta, Zagorca i sl.), a tonske su analize utvrdile da je snimano na dva mjesta, negdje s cvrčcima, odnosno negdje bez njih. Ovo s cvrčcima publici je bilo posebno zabavno, no stručnjaci za audiosnimke tomu nisu pristupili na takav način.

Sudionici sastanka
Neki od sudionika sastanka javno su transkripte proglasili “falsifikatom”, a dr. Miroslav Tuđman, i sam sudionik sastanka na Brijunima, poslije i šef obavještajnih službi, ustvrdio je da je “POA još 2005. utvrdila da je riječ o krivotvorini”.
S obzirom na to da su transkripti ipak završili kao dokazni materijal tužiteljstva, a i zbog činjenice da je hrvatsko Državno odvjetništvo bilo potvrdilo njegovu autentičnost, jasno je da će se oko njih žestoko ukrstiti koplja između tužitelja i branitelja.

 Mjesto dokazivanja autentičnosti, konteksta i značaja tih tonskih zapisa jest – sudnica. Suci će odlučiti o vrijednosti tih dokaza.
Tonski zapisi (svjedoci kažu da manjka 18 minuta snimke), govore i o pažnji s kojom sudionici dogovaraju zaštitu snaga UN-a, na koji način pobunjenicima negdje reći koji su im putovi otvoreni za povlačenje, o otvaranju “džepova” za izbjeglice... Zapovjednici tvrde da “mi možemo jako precizno, ovog trenutka, djelovati po Kninu, bez da ciljamo vojarnu, u kojoj se nalazi UNCRO”.
Stručnjaci, primjerice, drže da rečenica “Knin možemo razoriti u trenutku” može biti bliska naumu tužitelja, ali, u stvarnosti, na sudu je važnija činjenica da se “najava” nije dogodila i da Knin nije “razoren”.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije