Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

TIH zahtjeva hitnu izmjenu uredbe Ministarstva poljoprivrede

- Donijeti Uredbu koja je nepoštena, nemoralna i skandalozna, a s ciljem da se poljoprivrednicima omogući lakši i jednostavniji način podnošenja zahtjeva za potporu, te transparentno korištenje, predstavlja korupcijski skandal - kazala je predsjednica TIH-a, Davorka Budimir
24. listopada 2016. u 10:15 10 komentara 2062 prikaza
poljoprivreda
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Povodom otkrivanja uredbe koju je donijelo Ministarstvo poljoprivrede u svibnju 2015. godine, na temelju koje je omogućeno  upisivanje u bazu ARKOD kako bi se koristili poticaji, a da stvarni vlasnici nisu s tim upoznati, Transparency international Hrvatska (TIH) zahtjeva hitnu izmjenu ovog propisa, kontrolu svih koji su se na temelju Izjave upisali, te sankcioniranje onih koji su zloupotrijebili poticaje.

- Donijeti Uredbu koja je nepoštena, nemoralna i skandalozna, a s ciljem da se poljoprivrednicima omogući lakši i jednostavniji način podnošenja zahtjeva za potporu, te transparentno korištenje, predstavlja korupcijski skandal. Kako je moguće da se na tuđoj imovini ostvaruju poticaji, a bez da stvarni vlasnici zemljišta to znaju i da je pri tome sve po zakonu?

meso inspektori u akciji Zaplijenjeno i uništeno više od dvije tone sumnjivog mesa HSP AS HSP AS Ministarstvo poljoprivrede kao Ministarstvo pogodovanja

Kako je moguće da nitko u lancu odgovornosti nije primijetio tu nelogičnost? Koliko je poticaja ostvareno u proteklom razdoblju a temelju ovakvih izjava ovjerenih od strane javnih bilježnika? Tko su svjedoci koji su ovjeravali izjave i kako se provjeravala njihova vjerodostojnost? Tražimo da hrvatska javnost hitno dobije odgovore na ova pitanja, navodi predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Dalje navodi kako se povjerenje građana u institucije ostvaruje svakodnevnim poticanjem pozitivnih društvenih vrijednosti poput poštenja i odgovornosti. 

- Ovaj primjer predstavlja grubo kršenje učinkovitog upravljanja tijela javne vlasti i zloupotrebu privatnog vlasništva, ističu iz TIH-a. 

 

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Mimizo:

    šta još ovom jakovini i sdp u trebaju otkriti pa da netko ode u zatvor šta je sa aferom migovi istražite nepravilnosti milanovića i SDP a

  • osica:

    "Oh, pitajte Jakovinu on će se samo beskrajno čuditi , pojma nema a Milanović uteko. Savjetovati će susjede, ljiepo im se piše."

  • Sve je uzalud:

    ...pojeo vuk magare 1234563. put.............Kotromanović pobjegao zbog migova.....milanović za njim a .........Jakovina je još doma,,,,,,,,,šta se čeka.......