Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Teže se kreću, slabije čuju i vide, ali jednako vas vole

Studeni je mjesec udomljavanja starijih životinja, a upravo jedna od najtužnijih slika jest stara životinja koju je vlasnik odbacio i u skloništu čeka smrt
03. studenoga 2018. u 11:00 0 komentara 1873 prikaza
Foto: GettyImages
Pogledajte galeriju 1/4

Kad su mali, neodoljivi su. Oko njih pršti energija, njihovo je veselje zarazno. No, i kad dođu u godine imaju nešto posebno. Studeni je mjesec udomljavanja starijih životinja, ako razmišljate o četveronožnom prijatelju prošećite do obližnjeg skloništa. A o prednostima suživota sa starijim kućnim ljubimcima govori i dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. bilogije, savjetnica za ponašanje ljubimaca.

Kako se produljuje ljudski životni vijek, tako i ljubimci sve duže žive. Uz odgovarajuću veterinarsku skrb i sve bolju prehranu te zato što ih čuvamo od nezgoda (npr. da ne stradaju u prometu ili u međusobnim obračunima), naše životinje za društvo žive koliko god im biologija vrste dopušta.

dom s kućnim ljubimcem Vlasnici životinja imaju bolji društveni život, a djeca koja odrastaju uz pse rjeđe će razviti alergije i astmu

 

Tako mačke i manje pasmine pasa mogu doživjeti oko 20 godina, a kunići i veće pasmine pasa 12, 13 godina. Zamorčići žive četiri do osam godina, a hrčci dvije do tri godine. Manje vrste papiga, kao npr. tigrice, žive 10-18 godina, a velike vrste papiga (kakadui, afričke sive papige, are) žive više od 50 godina, pa čak do 100 godina! Neke vrste zmija udavki žive oko 15 do 30, dok popularne vrste kornjače žive 45 do 100 godina.

Zaslužuju topli dom

Treća životna dob za pse i mačke počinje otprilike nakon osme godine. Izuzetak su velike pasmine pasa koje možemo nazivati seniorima već nakon 5. ili 6. godine života. Psi s kratkim njuškama, kao što su buldozi i mopsevi, također imaju kraći životni vijek zbog brojnih urođenih problema sa zdravljem. I kunići stare nešto brže te ulaze u treću životnu dob u četvrtoj godini života. Zamorci su seniori oko pete godine, a hrčci već sa 14-15 mjeseci. Većina kućnih ljubimaca ostarit će brže od nas te je na nama da im omogućimo ugodnu starost. Osim što se  brinemo o ljubimcima koji su s nama od mladosti, postojanje skloništa za napuštene životinje daju nam mogućnost da udomimo staru životinju, jer i one zaslužuju topli dom. U svijetu postoje skloništa za napuštene kućne ljubimce svih vrsta, dok kod nas još uvijek postoji sustavna skrb samo za pse, a napuštene mačke, tvorovi i kunići na skrbi su udruga i pojedinaca. No, stariji kućni ljubimci koji trebaju dom mogu se pronaći na društvenim mrežama. Udomiti stariju životinju svakako je plemenit čin, a nadasve pametan postupak za one koji imaju manje vremena. Jer starije životinje su mirnije i uglavnom naučene ne boravak u stanu.

 | Autor : Privatni album/MailOnline Foto: Privatni album/MailOnline

Kao i kod ljudi, bez obzira na zdravstvene probleme, neke životinje ostanu mentalno svježe te je učenje moguće do duboke starosti. Premda će im trebati više vremena, mogu naučiti sve potrebno za prilagodbu novom domu. Starije ljubimci trebaju laganije i kraće šetnje, ali su im korisne „igračke za inteligenciju“ jer mogu malo usporiti procese mentalnog starenja.

Kod starijih životinja mogu se vidjeti promjene u ponašanju i zdravlju koje nalikuju onima kod starih ljudi. Sve starije životinje postanu sporije, teže se kreću (npr. po stepenicama), i veća je mogućnost da se ozlijede. Nadalje, stare životinje imaju sve slabija osjetila, pa mogu lošije vidjeti i čuti. Kako mozak stari i kod njih su moguće promjene kao slabije pamćenje i mogućnost loše procijene situacije. Zbog ovih promjena na mozgu i osjetilima, kao i zbog mogućih bolova koje trpe (npr. zbog artritisa), kod starijih životinja mogu se primijetiti promjene u ponašanju. Svakako je nužno odvesti životinju kod veterinara na pregled jer dio teškoća može se umanjiti lijekovima i operacijama.

Pogoršavanje problema

Međutim, starost se ne može zaustaviti i dio problema ostat će prisutan, te će se s vremenom pogoršavati. Mačke mogu izgubiti orijentaciju u vremenu te mijaukati čitavu noć, mačke i psi mogu postati inkontinentni, mogu dobiti mrene ne očima i zalijetati se u prepreke. Ako primijetite da vaš pas ide teže po stepenicama, da mačke ponekad ne može ući u mačji zahod, da gmaz teže jede veće komade hrane – pokušajte prilagoditi situaciju njihovim potrebama.

Budite strpljivi – vi ste njihova ljubav od početa do kraja njihovog života – učinite im i ovaj kraj života što podnošljivijim. Svakako je jedna od najtužnijih slika vidjeti da je staru islužena životinju vlasnik odbacio te sada u skloništu čeka smrt, sama i razočarana. Razmislite o udomljavanju upravo takve životinje.

Više savjeta o kućnim ljubimcima i životinjama možete pronaći na stranici Argos

kućni ljubimci Uz nas su kada smo tužni i kada slavimo, oni su naši prijatelji, ugodite im kako odlučiti Životinje imaju i osjećaje i potrebe, kućnog ljubimca ne odabirite samo prema izgledu

 

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.