Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pale u more

Kinezi ispalili 11 raketa tijekom vježbi, Tajvan aktivirao obrambeni sustav: 'Ovo je opasno'

Kineske vojne vježbe
Foto: Reuters
1/3
04.08.2022.
u 15:40

Tajvanska predstavnica u SAD-u Hsiao Bi-kim poručila je na društvenim mrežama da je Kina ugrozila mir i da će se Tajvan braniti.

Kina je započela vojne vježbe koje uključuju  vojska započela je vojne vježbe u vodama i zračnom prostoru oko Tajvana, izvijestila je u četvrtak ujutro kineska državna televizija, a prenosi Guardian. Priopćeno je da je u Tajvanski tjesnac ispaljeno 11 kineskih projektila koji su pali u more oko otoka.   

Na to je reagiralo tajvansko ministarstvo obrane priopćenjem da će njihova vojska nastaviti s jačanjem pripravnosti, te prikladno reagirati na svaku ''neprijateljsku situaciju''. 

Tajvansko ministarstvo objavilo je da se posljednji put nešto takvo dogodilo 1996. godine, te da Kina krši pravila Ujedinjenih naroda, vrši invaziju na njihov prostor i prijeti slobodnoj zračnoj i pomorskoj plovidbi. Iz Kine nije dugo trebalo čekati na odgovor, pa je njihov ured za tajvanske poslove u Pekingu objavio kako je "kažnjavanje vanjskih sila koje se zalažu za neovisnost Tajvana, razumno i zakonito". 

Foto: Reuters

Tajvanska predstavnica u SAD-u Hsiao Bi-kim poručila je na društvenim mrežama da je Kina ugrozila mir i da će se Tajvan braniti. "Neodgovorno i opasno ponašanje Kine ugrozilo je regionalni mir. Tajvan će se odlučno braniti", napisala je. 

Na Kineske projektile reagirao je i Japan koji tvrdi da je pet balističkih projektila palo u njihov isključivi gospodarski pojas (EEZ). To je objavio japanski ministar obrane Nobuo Kishi koji tvrdi da nije prvi put da se dogodio takav incident. Zbog toga su Kini uputili prosvjednu notu.

Neke su strane aviokompanije počele otkazivati letove u zoni oko Tajvana, najmanje letova za i iz Tajvana već je otkazano.  

Podsjetimo, ove su vojne vježbe, kako ih Kina naziva uslijedile nakon iznenadnog posjeta Nancy Pelosi Tajvanu, a kojim je uputila podršku njihovoj borbi za neovisnost i samostalnost. Na taj je posjet Kina burno reagirala. 

Video: Upalio se meteoalarm

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar kastanjer2
kastanjer2
16:17 04.08.2022.

Kina vježba buduću pomorsku blokadu Tajvana. Znači zna da u direktnom napadu na Tajvan ne mogu pobijediti pa će pokušati sa blokadom prisiliti Tajvance na ujedinjenje. Od Rusije i Kine svi bježe glavom bez obzira, a ovi bi da se ujedine silom hahaha. Tajvan nije Kina.

Avatar kaj bu rekla regica
kaj bu rekla regica
15:49 04.08.2022.

Tajvan će proći kao Ukrajina.

JO
jopa13
15:52 04.08.2022.

Znači nema blokade? Radi guza... To možete samo sa Rusima koje i tako ne volite i stalno vam smetaju. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije