Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza Mirka Galića

Svijet je u najmračnijem periodu od Drugog svjetskog rata, Amerika i Kina na rubu rata, Rusi već ratuju

04.08.2022.
u 06:47

Ako je tajming važan u diplomaciji, Sjedinjene Američke Države nisu mogle izabrati teži trenutak da na Tajvan pošalju svoju visoku predstavnicu Nancy Pelosi. Pola stoljeća nakon čuvene ping-pong diplomacije, Amerika i Kina igraju novi ping-pong, po bitno drukčijim pravilima. Ako je to znak da je došlo do zaokreta u američkoj politici prema Kini, druge okolnosti više zabrinjavaju: dok u Ukrajini de facto ratuje s Putinom, Joe Biden izaziva Kinu na najosjetljivijem pitanju za tu zemlju i gura je u naručje Rusiji. Kina bi sve prije podnijela nego da Tajvan proglasi neovisnost i da se odcijepi. Nema cijene koju u Pekingu nisu spremni platiti da obrane i održe politiku "jedne Kine", pa makar Tajvan ostao izvan njenoga sastava još koje desetljeće, ako ne i stoljeće

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
11:20 04.08.2022.

Mirkoi čovjek za sva vremena. Samo da je malo para, a ? Čini mi se da ovo sa KInom i Tajvanom je možda znak da priča sa Ukrajinom se bliži kraju. Treba otvoriti novu frontu i skrenuti pažnju sa debaklabakla Zapada u Ukrajini.

JW
Jim West
08:51 05.08.2022.

Samo da nešto bude jasno: Biden nije poslao Pelosi na Tajvan. Ona je otišla svojom voljom, a Bidenu se to nikako ne sviđa.

PA
Pahor
08:02 04.08.2022.

Mirko, Mirko 🤣 ne da se stari rezimski placenik, on po svojem svira dok ne ode🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?