Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SREDNJOVJEKOVNA FEŠTA STARIJA OD SINJSKE ALKE

Svilene čarape i srebrni mač kao nagrada pobjedniku poznate istarske viteške igre

Trka na prstenac
Foto: Saša Miljević/Pixsell
1/4
16.08.2022.
u 12:35

Ovog četvrtka 18.8. potražite specijal „Trka na prstenac“ uz Večernji list za 17 kuna

Godina 1696. mnogima u Hrvatskoj neće značiti ništa, no građanima Barbana ta godina označava početak tradicionalnog događaja koji je nasreću i dalje dio povijesti toj malenog mjesta u Istri. Mletački plemić i tadašnji vlasnik Barbana Franjo Loredan priredio je 1696. nadmetanje koje je postalo inspiracija za originalnu igru nazvanu Trka na prstenac u kojoj je pobjednik dobivao nagradu u protuvrijednosti jednih svilenih čarapa i srebrnog mača.

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Iako je Barbanska Trka starija od Sinjske alke, manje je poznata široj javnosti jer je natjecanje zbog spleta povijesnih okolnosti u jednom trenutku bilo prekinuto. Zapisi o Trci izgubili su se nakon 1703. godine pa su neki mislili kako je s Trkom na prstenac zauvijek gotovo. Pune 273 godine u Barbanu se Trka nije održavala sve dok zapise nije oživio riječki povjesničar dr. Danilo Klen. Zahvaljujući entuzijazmu nekolicine građana Barbana i Barbanštine, Trci na prstenac udahnut je novi život, a s vremenom je prerasla u manifestaciju na koju danas dolaze razni uglednici, hrvatski politički vrh, ali i gosti iz cijelog svijeta što pokazuje važnost Trke za kulturnu baštinu ovog dijela Lijepe naše.

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Ovog četvrtka Večernji list donosi specijal „Trka na prstenac“ u kojem doznajte sve o objema Trkama – i onoj staroj, ali i ovoj novoj koja upravo navršava svoj 47. rođendan. Također saznajte koja su pravila Trke na prstenac, koje su sličnosti i razlike Barbanske Trke i Sinjske alke te kako je Trka na prstenac nakon čak 273 godine ponovno oživljena. Naši reporteri donose i priče s ljudima koji su ostavili najveći utjecaj na Trku, ali i onima čije vrijeme tek dolazi – modernim vitezovima barbanskog kraja, ali i o samom Barbanu koji bi kroz koju godinu mogao biti i domaćin europskih viteških igara – jedinstvenog događaja kakav nije viđen još od srednjeg vijeka.

Specijal „Trka na prstenac“ potražite uz Večernji list u četvrtak 18. kolovoza po cijeni od 17 kuna na svim kioscima.

Foto: Saša Miljević/Pixsell

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije