Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Program obilježavanja Dana sjećanja

'Svi koji Hrvatsku doživljavaju svojom domovinom doći će 18. studenog u Vukovar'

Kolona sjećanja
Dubravka Petric/PIXSELL
05.11.2018.
u 15:44

Program obilježavanja počinje 13. studenog kada će biti otvorena izložba “Logoraši”. Kolona sjećanja bit će 18. studenog

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava predstavio je program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. I ove godine organizatori su u program uvrstili niz događanja kojima će se podsjetiti na stradanja Vukovara i Vukovaraca tijekom Domovinskog rata. Program obilježavanja počinje 13. studenoga kada će biti otvorena izložba “Logoraši”. U sklopu programu bit će održan i znanstveno stručni skup, predstavljanje stripa, sat povijesti, festival neobjavljene domoljubne poezije…

Ipak, središnji dio programa i ove godine odigrava se 18. studenoga kada će biti održana Kolona sjećanja koja će se kretati ulicama grada od dvorišta Opće županijske bolnice pa sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Toga dana očekuje se u Vukovaru i cjelokupni državni vrh te niz ministara iz Vlade RH, ali i brojne poznate osobe iz Hrvatske i inozemstva. Dan kasnije, 19. studenoga, obilježava se sjećanje na žrtvu Borova naselja za domovinu. Program završava 20. studenoga kada će programima u dvorištu Veleprometa i na Ovčari biti obilježena stradanja u koncentracijskim logorima. Toga će dana prigodnim programom pod nazivom “Grad - to ste vi” biti obilježena i smrt Siniše Glavaševića.

Kolona sjećanja
1/29

– Grad Vukovar organizator je središnjega događaja, a tradicionalno ga u tome prate i podržavaju udruge proistekle iz Domovinskoga rata, javne ustanove te gradske tvrtke koje djeluju u Vukovaru. Odbor za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. odlučio je da se i ove godine obljetnica održi pod sloganom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” – rekao je Penava.

Dodao je i kako ove godine 18. studenog pada u nedjelju te da se stoga očekuje povećan broj građana iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. Podsjetio je i kako Grad Vukovar za 18. studenog nikada ne šalje posebne pozivnice jer smatraju kako su 18. studenog svi građani RH koji je doživljavaju svojom domovinom dužni doći u Vukovar.

– U Vukovar će toga dana doći hrvatski domoljubi, prijatelji i svi oni koji svojim dolaskom žele postati dio Vukovara i pokloniti se svim velikanima koji su dali svoj doprinos u Domovinskom ratu. Pozivam na dostojanstvo i zajedništvo koje smo pokazali proteklih godina te da se u miru, s mislima na velikane iz 1991. godine okupimo i na taj način pokažemo da i dvadeset sedam godina nakon nemilih događaja veličina djela koje su isklesali hrvatski branitelji u Vukovaru živi i danas – rekao je Penava.

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić rekao je kako će i ove godine Kolonu sjećanja predvoditi hrvatski branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja grada Vukovara koji će se prethodno okupiti na Gradskom stadionu Vukovar i odatle uputiti prema dvorištu vukovarske bolnice.

Pogledajte video: Raketna topovnjača ‘Vukovar’ vratila se iz misije NATO-a Sea guardian

 

Komentara 10

SA
sani1
17:59 05.11.2018.

Kako da ne. Nemam pametnijeg posla.

KO
kodifan
18:26 05.11.2018.

pa kada bi od 3000kn..mjesečno mogao uštedjeti za put...došao bih...ipak sam nositelj spomenice domovinskog rata...ovako ispada da ipak nisam dovoljno dobar hrvat

NI
nirovad
16:42 05.11.2018.

Gluplji naslov nisam pročitao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije