Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domovinski rat

Obljetnica 204. Vukovarske brigade: 'Brigada s greškom' koja je ispisala povijest Hrvatske

Obljetnica 204. Vukovarske brigade
22.09.2018.
u 14:21

Na upit podržava li prosvjed najavljen za 13. listopad Mažar je rekao kako je udruga veterana 204. Vukovarske brigade apolitična organizacija i da ih politika ne interesira

Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i svečanom akademijom u Vukovaru je danas obilježena obljetnica osnutka 204. Vukovarske brigade. Još jednom je istaknuto kako 204. Vukovarska brigada nije branila samo Vukovar nego da su njeni pripadnici branili šire vukovarsko područje. Na popisu pripadnika 204. Vukovarske brigade nalazi se 5.493 branitelja od kojih se njih 923 vode kao poginuli i nestali.

- 204. Vukovarska brigada je brigada s greškom i to nas prati svih ovih godina. Brigada je prema ranijim mobilizacijskim planovima trebalo da nosi naziv 124. Vukovarska brigada ali je greškom dobila broj 204. Na žalost nekih iako s greškom brigada je i danas živa, rekao je zapovjednik Kluba zapovjednika Udruge veterana 204. Vukovarske brigade Vinko Mažar koji je bio i prvi zapovjednik obrane vukovarske gradske četvrti borovo naselje.

Govoreći o problemima s kojima se i dana suočavaju rekao je kako je Udruga veterana 204. Vukovarske brigade neželjena i u Vukovaru, i u Vukovarsko-srijemskoj županiji kao i u državi. Podsjetio je kako je zapovjedi o njenom osnutku prethodilo organiziranje nenaoružanih odreda u ožujku 1991. godine. U hodu se nastavilo s organiziranjem brigade sve dok u grad nisu došla dva jastreba, Mile Dedaković i Branko Borković, kada je stigla i zapovijed o osnivanju 204. Vukovarske brigade.  

Na upit podržava li prosvjed najavljen za 13. listopad Mažar je rekao kako je udruga veterana 204. Vukovarske brigade apolitična organizacija i da ih politika ne interesira. Pojasnio je to kako se u udruzi bave tekućim problemima poput rješavanja stambenih problema, pitanju činova i odličja, a rade i na velikom projektu izrade monografije brigade.

Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:

Ključne riječi

Komentara 26

DJ
djakputnik
14:37 22.09.2018.

A zašto i dalje nema postrojavanja svih vukovarskuh branitelja, da si stanu rame uz rame?

DU
Deleted user
23:55 22.09.2018.

Zašto ih nije postrojio nesuđeni general drug Pedrag Matić-fredy kao junak iz Borova Naselja kojega se zapovjednik Mažar ne sječa,hahahaha.

BR
BrankoZuti
14:38 22.09.2018.

Jel to ono kad je Franjo Tuđman prodao Vukovar? Spriječio HOS-ovce da pomognu gradu? Prodavao naftu Srbima i naše mladiće slao u Bosnu da izginu za ustaške interese Gnojka Šufka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije