Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antikorupcijsko vijeće

'Sve imovinske kartice, pa i sudačke, treba objaviti na jednom mjestu'

sabor, peđa grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.02.2015.
u 13:32

Treba prihvatiti kontrolu svih imovinskih kartica, koje trebaju davati i suci, jer tu itekako treba nadzor javnosti, kazao je Peđa Grbin

Antikorupcijsko vijeće podržalo je danas izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstva zdravlja, kao i Izvješće četvrtog Evaluacijskog kruga o temi "Sprječavanje korupcije kod saborskih zastupnika, sudaca i državnih odvjetnika". Tijekom rasprave zastupnici su se složili da je, kada se govori o sprečavanju sukoba interesa, zbog transparentnosti potrebno objavljivati sve imovinske kartice i informacije o dužnosnicima na jednom mjestu, pa i one sudaca jer je i njih potrebno nadzirati. 

- Treba prihvatiti kontrolu svih imovinskih kartica, koje trebaju davati i suci, jer tu itekako treba nadzor javnosti. Kad struka sama sebe kontrolira, često kolege štite svoje kolege. Zato predlažem da kontrolu imovinskih kartica svih osoba stavimo na jedno mjesto – predložio je SDP-ov Peđa Grbin, referencirajući se na činjenicu da jedino imovinske kartice sudaca kontrolira Državno sudbeno vijeće, te da u njih javnost nema uvid. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je, predstavljajući Izvješće četvrtog Evaluacijskog kruga o temi "Sprječavanje korupcije kod saborskih zastupnika, sudaca i državnih odvjetnika" koje je sastavio GRECO (Antikorupcijska grupa Vijeća Europe), kazao da smo dobili 11 preporuka što popraviti na ovom području. GRECO predlaže da se usvoji kodeks ponašanja za saborske zastupnike, koji treba sadržavati i detaljne smjernice što je sukob interesa, pa tako predlaže i da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ima aktivniji pristup prema saborskim zastupnicima, s naglaskom na prevenciji potencijalnog sukoba interesa.

Kada se govori o sucima, GRECO predlaže transparentniji izbor predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika u kojemu veći utjecaj trebaju imati Državno sudbeno vijeće i Državno odvjetničko vijeće. Komentirajući ovu preporuku GRECO-a, Peđa Grbin je rekao da ne bismo trebali nekritički usvajati sve te preporuke. 

- Ne slažem se da treba mijenjati izbor predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika, i ne mogu prihvatiti da je taj postupak netransparentan. Mi u procesu izbora znamo o svakom kandidatu sve, doslovce i što su jeli za doručak – tvrdi Grbin. GRECO je predložio i da se nastavi ojačavati provjera imovinskih kartica sudaca, s čime su se složili i članovi Vijeća, da treba uvesti jača etička načela, a slične preporuke dolaze i za državno odvjetništvo. Ministar je kazao da smo u procesu udovoljavanja svih 11 preporuka i da vjeruje da će u konačnici izvješće o poduzetim mjerama biti pozitivno. Predsjednik Vijeća Vladimir Šeks kaže da se loša percepcija korumpiranosti sudbene vlasti može popraviti tako da se poveća djelotvornost i učinkovitost sudstva, odnosno da nam je potrebna "brza pravda", budući je spora pravda, odnosno sporost sudstva u izravnoj korelaciji s lošom percepcijom javnosti. Ta percepcija, kada se govori o državno-odvjetničkoj vlasti se pak može popraviti tako da se smanji tzv. selektivni progon, odnosno da se ne stječe dojam da DORH otvara pojedine istrage sukladno određenim političkim trenucima.

Predstavljajući izvješće iz svog resora, ministar zdravlja Siniša Varga objasnio je da su javne liste čekanja jedan od načina borbe protiv korupcije, te da ih za sada nemaju jedino KBC Osijek, KB Sestre Milosrdnice te KBC Split jer nisu opremljene dobrim informatičkim sustavom, no to bi se, naglašava, trebalo riješiti tijekom ove godine. Mogućnost raznih manipulacija sprječava se i putem sustava e-naručivanje, pa je Varga tako naglasio kako je lani zabilježeno 43.374 e-narudžbi. Tu je naglasio potrebu dodatnog rada na tome da bolnice omoguće više prostora za vanjsko naručivanje, dakle, od strane liječnika koji ne rade u tim bolnicama. HDZ-ovog Franu Matušića iskoristio je priliku da ministru prigovori što je na skijanje išao službenim automobilom, te primijetio da su u razvijenim demokracijama ministri podnosili ostavke i za manje prijestupe.

- Službenim autom sam tada išao na službeni put. Pola slobodnog vremena tamo sam iskoristio za biti na svježem zraku i taj sam rekreativni dio sam podmirio. Naknadno sam platio i službeni dio i molim da se ne stavlja ljagu na moje ime – odgovorio je Varga.

>>Antikorupcijsko vijeće traži objavu donacija koje daju državna trgovačka društva

>>Antikorupcijsko vijeće za donošenje etičkog kodeksa

Komentara 4

BA
balic
14:13 17.02.2015.

Ma mozete ih svi izvjesit ne znam gdje kad svoje imovinsko stanje svi lazirate.. od prosjaka do milijardera u samo dva mandata dosta nam je takvih postenjacina u Hrvatskoj..

TA
tamanitelj
14:19 17.02.2015.

Opet ovaj od 150 kila ,, najvveći pravni stručnjak u SDP u

DU
Deleted user
16:12 17.02.2015.

tko jos te podatke iz imovinskih kartica smatra istinitim....bacim jedan stan na brata, drugi na sogoricu...kes u svic banku, apartman na kcer i sina....nesto u "nase" banke a zivim od 20 tisuca na mjesec.....taman mi je da izdrzim do prvog

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije