Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za cijeli javni sektor

Antikorupcijsko vijeće za donošenje etičkog kodeksa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
26.03.2014.
u 13:15

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt najavila je da će ministarstvo iz kojeg dolazi tijekom ove godine izraditi novu Strategiju suzbijanja korupcije

Antikorupcijsko vijeće založilo se danas za donošenje etičkog kodeksa za cijeli javni sektor, dakle i državnu upravu i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Predsjednik Vijeća, HDZ-ov Vladimir Šeks primjetio je da nije dobro da se etički kodeks i mjere za sprječavanje korupcije primjenjuju samo na državne dužnosnike dok su "ispod radara ostali lokalna samouprava i dijelovi javnog sektora", pa je predložio da se cijeli sektor obuhvati etičkim kodeksom. Taj je prijedlog podržao i ministar uprave Arsen Bauk.

Predstavljajući izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera na području odgovornosti njegovog ministarstava, Bauk je objasnio da je u 2012. godini podneseno ukupno 325 pritužbi na ponašanje državnih službenika suprotno etičkom kodeksu, od čega ih se najviše odnosilo na ponašanje službenika prema građanima. Nakon provjera pokazalo se da su 34 pritužbe bile osnovane, dok ih se 48 još uvijek provjerava.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt najavila je da će ministarstvo iz kojeg dolazi tijekom ove godine izraditi novu Strategiju suzbijanja korupcije u kojoj će se poseban naglasak staviti na povećanje učinkovitosti sprječavanja sukoba interesa, posebno na razini jedinica lokalne samouprave i trgovačkih društava u kojima država ima osnivačka prava, dionice ili udjele.

Vijeće je prihvatilo izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera na području odgovornosti ministarstava uprave i pravosuđa.

>> Boris Lalovac: Objavit ćemo poštuje li država rokove plaćanja

Komentara 4

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
14:13 26.03.2014.

...a u sastvau vijeća....18 srba i 2 Hrvata?...mislim...kao i obično...po preporuci komunističkog nacionalnog ključa, a po posebnoj preporuci predsjednika države

BU
bubimima
13:31 26.03.2014.

Izradit će novu antikorupcijsku strategiju?! Koliko je uopće i dosadašnja bila efikasna? Glavno da hrpa državnih činovnika ima opravdanje za svoje postojanje. A korupcija i nepotizam će i dalje opstajati i bujati jer bajke na papiru na njih nimalo ne utječu.

OS
osica
13:52 26.03.2014.

ne treba treba pisati nikakv kodeks- mrtvo slovo na papiru " već riječi pretočiti u dijela" Dok su vaši najbliži suradnici , članovi "suspektni jer su uhvaćeni s prstima u pekmezu" - što već i vrapci znanju , a via vi im šaljete poruke " ne priznati jer slijedi izbacivanje" ništa od toga. Možda bi bilo vrijeme da ih Milanović "pogleda u oči - ali pitanje je koliko dugo može zadržati pogled na njima" Antikorupcija se živi a ne piše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije