Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rana intervencija

Svako deseto dijete neurorizično, svakom petom prijeti siromaštvo

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
13.12.2017.
u 14:51

Otmačić: Imamo napredne modele rane intervencije, ali nejednako raspoređene pa su neka djeca i roditelji zakinuti.

Svako deseto dijete u RH neurorizično je, a svakom petom prijeti siromaštvo, čulo se na simpoziju o ranoj intervenciji.

Cilj je potaknuti na zajedničko planiranje ministarstva zdravstva, školstva i socijalne politike kako bi se stvorio nacionalni okvir za pružanje usluga rane intervencije u djetinjstvu, kako bi se uklonili i smanjili učinci rizika koji mogu dovesti do zaostajanja u razvoju. Usluge treba ojačati u ruralnim područjima i na otocima.

– Hrvatska ima neke od vrlo naprednih modela rane intervencije u djetinjstvu. No, ti modeli nisu ravnomjerno raspoređeni, a stručnjaci često nisu međusobno povezani, što dovodi do “rasipanja“ usluga. Time se često neefikasno troši javni novac, a i brojna djeca i roditelji ostaju zakinuti za usluge – rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak navela je da je u programu rane intervencije 6511 djece, a 5874 djece s teškoćama integrirano je u vrtiće.

Komentara 1

BO
boris71
11:25 14.12.2017.

Ak je tome tako to je odma i slika roditeljskog bogatstva mislim na siromaštvo a to kolko vidim se kod nas riješava sa 130kn. a kod penzića nikako. Ali zato su sebi riješili šakom i kapom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije