Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kupujem hrvatsko

Šunke u kruhu peku na pari, i to po šest sati

Najstarija pekarnica u Zagrebu jedina je koja specijalitete priprema u peći na drva, sazidanoj od 9500 cigli. Vlasnik Miroslav Trajković u debelo tijesto mota i vratinu te sušeno meso
31. ožujka 2020. u 15:32 0 komentara 463 prikaza
Pekarnica obitelji Trajković
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Uoči Uskrsa na glasu je zbog famoznih šunki u kruhu, a ostale dane, pak, najpoznatija je po tome što je najstarija pekarnica u Zagrebu ili, kako im iznad ulaza piše na ploči, “Prodavaonica kruha i peciva”. Sa svojom tradicijom pečenja na parnoj peći na drva, koju koriste od otvorenja 1925. godine, pekarnica obitelji Trajković na Novoj Vesi 70, posluje i dan-danas pripremajući peciva po svojoj originalnoj obiteljskoj recepturi. Danas je vodi Miroslav, dok je prije njega to činio njegov djed, potom majka i otac. U svojoj šarmantnoj pekarnici, inače, nemaju punjena peciva, nego drže bijeli, miješani raženi i kukuruzni kruh, a u ponudi imaju i mliječna peciva, kifle, pletenice, žemlje, štangice sa sezamom, koktel-peciva... no apsolutni favorit mušterija ipak je perec. A tjedan prije najvećeg kršćanskog blagdana peć sazidana od 9500 cigli gotovo se ne gasi jer se u njoj peku tradicionalni specijaliteti kontinentalnog kraja. Šunke u kruhu peku po narudžbi, odnosno ljudi sami donesu šunku, a u pekarnici je omotaju tijestom te peku koliko je potrebno. Obično, objašnjavaju u pekarnici, ide tri kilograma tijesta na kilogram mesa, ali sve ovisi o njegovoj masnoći i obliku. Cijena im je, pak, 12 kuna po kilogramu ove pečene delicije, a nju nikad nisu mijenjali.

Šunke KUPUJEM HRVATSKO Naše šunke “leže” i po 10 tjedana, tajna je i u dimljenju

– Bez obzira na konkurenciju, cijena je uvijek bila ista. Imamo kupce koji redovito dolaze svake godine, ali i taj se broj smanjio. Naša je tajna u parnoj peći u kojoj se šunke u tijestu peku od jedan do šest sati, ovisno o veličini mesa, odnosno težini – objasnio nam je M. Trajković, dodajući kako od vrsta mesa u obzir, osim šunke, dolazi i vratina te sušeno meso. Osim toga, važno je, naglašava, napraviti dobro i debelo tijesto da ono tijekom pečenja ne pukne, a za to koriste svoju posebnu tajnu obiteljsku recepturu. Proizvod je na kraju mekan i sočan jer se polagano peče na peći na drva, koju jedini koriste u gradu. Uz ugljen, za potpalu koriste bukovo drvo, koje hrani daje svoj poseban “šmek”.

Šunka u kruhu | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock Ilustracija

– Dok su neki odavno prešli na plinske peći ili one na struju, ja se zasad još držim ove. To je dio naše tradicije i prepoznatljivosti – rekao je pekar Trajković. Šunke u kruhu su, inače, godinama bile jako popularne, ali ovaj Uskrs očekuju manju potražnju. Prošle godine, primjerice, prodali su ih oko 40, a ove očekuju da će prodaja pasti za 50 posto.

– Takve delicije više preferiraju stariji. Mladi većinom ne vole meso u tijestu jer kažu da im je premasno. Tako to s godinama jenjava – objasnio je vlasnik pekarnice. Prijašnjih su godina, također, imali posebne ponude uoči Uskrsa, ali postalo im je neisplativo.

Šampionski med iz Krapina Sela Slatki nektar Šampionski med iz Krapina Sela na natjecanjima osvaja zlato za zlatom

– Znali smo biti baš kreativni. Pravili smo razna peciva i tijesta s jajima, ali kako se vremena mijenjaju, tako to mlade više ne zanima – prisjetio se Trajković. Trenutačno ima dvoje zaposlenih, ali, dodaje, tradicionalne tehnike izrade polako zamjenjuju nove tehnologije u struci.

– Mlade generacije ne cijene običaje, čari pa ni zanimanja iz nekih naših starijih vremena – kazao je M. Trajković, dodajući da će nakon njega obrt preuzeti njegova kći, a nakon nje unuk.

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.