Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slatki nektar

Šampionski med iz Krapina Sela na natjecanjima osvaja zlato za zlatom

Šampionski med iz Krapina Sela
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/2
31.03.2020.
u 14:51

Ovaj slatki nektar nastaje na OPG-u Ivan Curiš, a posao vode dva imenjaka i prezimenjaka – otac i sin. Stariji se “bacio” na kreiranje vrhunskog proizvoda, a mlađi radi i kozmetiku od pčelinjeg otrova s učinkom prirodnog botoksa

Htjeli smo da naša djeca ne jedu šećer, a tako je, uz izvjesnu dozu inata, i počela naša priča o pčelarenju – objašnjava nam Ivan Curiš iz Konjščine, koji svojim proizvodima od meda doslovno “mete konkurenciju” kamo god stigne. Kako je med doista savršen proizvod prirode, mnogi se odlučuju, umjesto tradicionalno sa šećerom, slastice za nadolazeći Uskrs pripremati s medom. Osim što je zdraviji i manje kaloričan, med može biti čak od dva to tri puta slađi od šećera te u sebi sadrži 20 posto vode, što znači da će se također trebati smanjiti ukupna količina tekućih sastojaka u receptu. Ivan je svjestan svih kvaliteta ove blagodati, a prošle je godine na 18. Međunarodnom ocjenjivanju meda u Semiču u Sloveniji u svoje Krapina Selo odnio zlato, najvažnije priznanje za šampionski med.

Ova obiteljska i poslovna priča počela je 1988. godine, kada se Ivan počeo baviti pčelarstvom iako su svi tih godina tvrdili da je to velik posao i nauka. Unatoč pričama, Ivan i supruga odvažili su se da uz redoviti posao stječu vještine ovog zanata, imajući uvijek na umu da je kvaliteta njihov prioritet proizvodnje. Tijekom godina, rad među košnicama posao je njihov jedini posao, a priznanja su se samo nizala. Na brojnim natjecanjima, između 256 uzoraka meda iz cijelog svijeta, nebrojeno puta baš je njihov proglašen najboljim. Ivan otkriva da tajna leži u umjetnosti pčelara da zadrži kvalitetu meda kakvu je pčela donijela.

– Treba se pravilno brinuti o pčelama, paziti na vrcanje i skladištenje. Sam čovjek ne može popraviti ono što je dobiveno prirodnim putem, već samo pogoršati – objašnjava Ivan koji je, među ostalim, bio prvi na ovim prostorima i u Europi koji je počeo skupljati pčelinji otrov. Sifizov je to posao, priznaje Ivan, pogotovo u vremenima kad su ljudi vjerovali da ovaj za život iznimno važan kukac nema što drugo ponuditi osim meda.

Međutim, njegov sin, koji se zove isto kao i on, prije 15 godina prepoznao je očev napor pa se zajedno s njim upustio u novi vid pčelarenja, proizvodnju kozmetike s pet posto otopine pčelinjeg otrova. Ivan mlađi tako je od meda zagorskih brega stvorio prirodnu kozmetiku s pčelinjim otrovom koja ima učinak prirodnog botoksa.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

– Prvi smo osmislili hidratantnu kremu s hijaluronskom kiselinom jer do 2016. godine ovaj se sastojak nije ni koristio u kozmetici. Ta molekula bila je prevelika da prođe kroz kožu, ali pčelinji otrov uspješno ju je “povukao” što donosi ekstremnije pomlađivanje – objasnio nam je sin Ivan, čijih 38 certificiranih proizvoda hvale i žene i muškarci diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu. Trudi se, kaže, da svaki pripravak bude jedinstven, a posebno je ponosan na sto posto prirodne kreme za djecu, bez ijednog parabena, konzervansa i alergena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije