Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U posjetu Srbiji

Sultan Erdoğan u prodoru na Balkan

Reçep Tayyip Erdoğan i Aleksandar Vučić
Foto: Reuters/PIXSELL
11.10.2017.
u 10:50

Vučića želi namamiti u Turski tok i financirati dio autoceste Beograd - Sarajevo

Turski predsjednik Reçep Tayyip Erdoğan sa svojih 50 tjelohranitelja te uz neviđene sigurnosne mjere više od tri tisuće srpskih policajaca stigao je jučer u dvodnevni posjet predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Obje zemlje taj posjet smatraju važnim za povećanje međusobne gospodarske suradnje. Iako su se srdačno pozdravili, između njih još stoje neraščišćeni računi iz 2013. kada je Vučić od Erdoğana tražio ispriku zbog njegove izjave da je “Turska Kosovo, a Kosovo Turska”, koju nikada nije dobio.

Glavna veza – Putin

Nema sumnje da Turska s Erdoğanom na čelu jačanjem ekonomskih veza namjerava širiti svoj politički utjecaj na Balkanu. Turska je zainteresirana za to područje kao država čija politička moć sve više jača. Stoga je glavna tema razgovara između Erdoğana i Vučića bila plinovod Turski tok koji Rusija postavlja na dno Crnog mora kako bi opskrbljivala jugoistočnu Europu plinom, zaobilazeći tako Ukrajinu. Jedan krak plinovoda trebao bi prolaziti kroz Srbiju.

Reçep Tayyip Erdoğan i Aleksandar Vučić
1/25

Iako je taj projekt koristan za Srbiju, analitičari upozoravaju da bi Srbija, koja želi ući u EU, trebala biti oprezna s obzirom na to da su plinovodi postali dio političkih igara te bi u budućnosti mogli usporavati ulazak Srbije u EU. Naime, zemlje bogate plinom vrlo često mijenjaju svoje prioritete i političke interese, što ne pridonosi političkoj stabilnosti. Takav je slučaj bio i s Rusijom, koja je zbog geopolitičke važnosti Srbije pod svaku cijenu željela zadržati Srbiju kao strateškog partnera.

Posjet Erdoğana Srbiji došao je nakon njegova sastanka s Putinom s kojim je razgovarao upravo o Turskom toku. Erdoğan sada želi uvjeriti Vučića da je projekt Turski tok za Srbiju važniji od ulaska u EU. Erdoğan će u Srbiji posjetiti gradove s većinskim muslimanskim stanovništvom i razgovarati o gradnji autocesta Beograd - Sarajevo i Novi Pazar - Tutin - Sjenica. Za vrijeme posjeta Erdoğana Srbiji bit će održan poslovni forum Srbija – Turska i potpisan novi sporazum o slobodnoj trgovini između dviju zemalja, a očekuje se i potpisivanje ugovora o dolasku nekoliko turskih kompanija u Srbiju.

Cilj milijarda dolara

Erdoğan i Vučić razgovarali su i o novim ulaganjima Turske u tekstilnu industriju i u toplice kao veliki turistički potencijal Srbije. Cilj je da Srbija i Turska povećaju obujam trgovine sa sadašnjih 850 milijuna na milijardu dolara. Turske tvrtke u Srbiji investirale su već više od 110 milijuna dolara, većinom na jugu Srbije, od Vladičina Hana i Žitorađe do Leskovca.

Komentara 35

Avatar mali_Radojica- hibridni ratnik
mali_Radojica- hibridni ratnik
11:06 11.10.2017.

EU je za Srbiju afterparty. Mi moramo tražiti alternativu u Rusiji , Kini i Turskoj, a evropske standarde usvajati zbog nas samih. Evropa više nije izdašna kao nekad, najviše su se okoristile zemlje koje su ušle u prvom krugu - Grčka, Irska i Portugal, za ostale je kasnije bilo sve manje sredstava.

TI
Tixon
13:24 11.10.2017.

Jel' gotova džamija u Zagrebu?Najveća na Balkanu.

TI
Tixon
13:24 11.10.2017.

Jel' gotova džamija u Zagrebu?Najveća na Balkanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije