Naslovnica Vijesti Svijet

Erdogan: Kurdi će umirati od gladi ako proglase neovisnost

Turska jednim potezom može presjeći i zatvoriti naftovod kojim Kurdi prodaju naftu na međunarodnom tržištu
27. rujna 2017. u 08:44 13 komentara 1480 prikaza
Kurdistan
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Iako se jučer još nisu znali službeni rezultati referenduma koji su Kurdi na sjeveru Iraka održali kako bi stekli i pravne temelje za osnutak vlastite države, sasvim je izvjesno da će uvjerljivo glasati za osnivanje vlastite države. Naravno, tome se protivi iračka vlada u Bagdadu koja ne namjerava razgovarati s Kurdima o samostalnosti niti prihvatiti bilo kakve rezultate referenduma jer je, prema njezinim tvrdnjama, nelegalan i protuustavan.

Kurdi, referendum, Kurdistan Rezultati za tri dana Kurdi glasovali na referendumu o neovisnosti iračkog Kurdistana

Noćna mora za islamiste

Ipak, vlada u Bagdadu može vrlo malo ili gotovo ništa učiniti u obuzdavanju eventualne kurdske odluke o proglašenju nezavisnosti. Kurdi još od 1991. imaju vrlo široku autonomiju na sjeveru Iraka, a ključna je i njihova snaga koju su stekli u posljednjih nekoliko godina. Naime, upravo su Kurdi u Iraku bili glavna snaga koja se nosila s ISIL-om u toj zemlji sve vrijeme dok su islamisti držali okupirane teritorije svog samoprozvanog kalifata. Kurdi su sa svojim postrojbama ratnika pešmerga bili najjači oponenti islamistima u Iraku, znatno jači nego sama iračka vojska koja je nerijetko bježala čim bi se na horizontu pojavili ISIL-ovci s crnim zastavama. Situacija se promijenila tek nakon što je iračka vojska dobila potporu američkih postrojba i zrakoplovstva u borbi protiv islamista, no Kurdi, koji su na sjeveru Iraka već u neformalnom obliku postavili svoju državu, svojevrsna su konstanta već godinama.

Kurdistan | Autor : Reuters/PIXSELL/Ilustracija Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

I vojnim putem ih iračke snage ne mogu poraziti. Ako se ne trebaju bojati Bagdada, Kurdima svakako nije svejedno kakvim očima na njih gleda Turska i njezin predsjednik Erdogan. A ti pogledi nisu ni najmanje blagonakloni. Ne zbog činjenice da bi formiranje kurdske države rascjepkalo Irak, već zbog bojazni da bi se i 15-ak milijuna Kurda koji žive na istoku Turske moglo na to odlučiti i pridružiti se iračkim Kurdima. Upravo zbog toga Erdogan je jedan od vodećih protivnika kurdske samostalnosti. A on ima načina kako Kurdima zagorčati život, i to ne samo vojno.

Uoči referenduma Turski parlament produljio mogućnost slanja vojske u Irak i Siriju

– Proglase li samostalnost, Kurdi će umirati od gladi – poručio je Erdogan dajući do znanja kako će istoga trena uvesti gospodarske sankcije Kurdistanu.

To konkretno znači da će Turska presjeći i zatvoriti naftovod kojim Kurdi prodaju naftu na međunarodnom tržištu, ali i granice i opskrbne putove na istoku Turske.

Kurdistan | Autor : Reuters/PIXSELL/Ilustracija Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Jedini opskrbni put

Time bi bio presječen jedini opskrbni put na koji Kurdi mogu danas računati, što znači da bi ubrzo doista mogli gladovati.

– Rezultat referenduma ne znači da ćemo odmah proglasiti nezavisnost – kažu Kurdi. Više od 3,3 milijuna osoba izašlo je na birališta, što je 72,2 posto upisanih, po izbornom povjerenstvu. Očekuje se da je za samostalnost glasalo oko 80 posto Kurda.     

Tayip Erdogan POJAČAVA PRITISAK Erdogan: Kurdska neovisnost u Iraku ne može se dopustiti Povijesni referendumi Ni Kurdi ni Katalonci ne odustaju unatoč prijetnjama Recep Tayyip Erdogan Kurikularna reforma u Turskoj Darwin postaje prošlost, stiže džihad iz ljubavi
Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • djakputnik:

  Ima Turska puno iskustva u istrebljivanju milijuna Armenaca, pa to mogu i sada koristiti.

 • Avatar El Indio
  El Indio:

  Naj jaci su Erdogon i Putin, prvo Erdogon obori Ruski avion,Putin optuzuje Erdogona za pomoc ISILa i da ima dokaze, kasnije Erdogon se posvadja sa EU i dobije punu podrsku od Putina.....hehehe ni u nasem saboru neces tako nesto dozivjet

 • stomugromova:

  Samo nemojte o američkoj borbi protiv ISIL-a jer tog zla ne bi niti bilo da nema SAD,koji su uz Izrael ,otac i majka svih terorističkih grupa na BI pa do Afganistana i šire. Inače Kurdistan podržava jedino Izrael uz SAD ... prikaži još! I to bi bio drugi Izrael ili cionistički protektoraz na BI.Problem Kurda je što su zauzeli daleko većio teritorij ,nego im pripada,a u Siriji su pokazali neviđeni oportunizam što će ih skupo stajati.Ne zaboravimo da su Kurdi jedni od glavnih izvršitelja genocida nad Armencimna za vrijeme Otomanskog carstva i da su naselili teritorije gdje su nekd živjeli Armenci.