Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čekaju se rezultati

Erdogan: Kurdi će umirati od gladi ako proglase neovisnost

Kurdistan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
27.09.2017.
u 08:44

Turska jednim potezom može presjeći i zatvoriti naftovod kojim Kurdi prodaju naftu na međunarodnom tržištu

Iako se jučer još nisu znali službeni rezultati referenduma koji su Kurdi na sjeveru Iraka održali kako bi stekli i pravne temelje za osnutak vlastite države, sasvim je izvjesno da će uvjerljivo glasati za osnivanje vlastite države. Naravno, tome se protivi iračka vlada u Bagdadu koja ne namjerava razgovarati s Kurdima o samostalnosti niti prihvatiti bilo kakve rezultate referenduma jer je, prema njezinim tvrdnjama, nelegalan i protuustavan.

Noćna mora za islamiste

Ipak, vlada u Bagdadu može vrlo malo ili gotovo ništa učiniti u obuzdavanju eventualne kurdske odluke o proglašenju nezavisnosti. Kurdi još od 1991. imaju vrlo široku autonomiju na sjeveru Iraka, a ključna je i njihova snaga koju su stekli u posljednjih nekoliko godina. Naime, upravo su Kurdi u Iraku bili glavna snaga koja se nosila s ISIL-om u toj zemlji sve vrijeme dok su islamisti držali okupirane teritorije svog samoprozvanog kalifata. Kurdi su sa svojim postrojbama ratnika pešmerga bili najjači oponenti islamistima u Iraku, znatno jači nego sama iračka vojska koja je nerijetko bježala čim bi se na horizontu pojavili ISIL-ovci s crnim zastavama. Situacija se promijenila tek nakon što je iračka vojska dobila potporu američkih postrojba i zrakoplovstva u borbi protiv islamista, no Kurdi, koji su na sjeveru Iraka već u neformalnom obliku postavili svoju državu, svojevrsna su konstanta već godinama.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

I vojnim putem ih iračke snage ne mogu poraziti. Ako se ne trebaju bojati Bagdada, Kurdima svakako nije svejedno kakvim očima na njih gleda Turska i njezin predsjednik Erdogan. A ti pogledi nisu ni najmanje blagonakloni. Ne zbog činjenice da bi formiranje kurdske države rascjepkalo Irak, već zbog bojazni da bi se i 15-ak milijuna Kurda koji žive na istoku Turske moglo na to odlučiti i pridružiti se iračkim Kurdima. Upravo zbog toga Erdogan je jedan od vodećih protivnika kurdske samostalnosti. A on ima načina kako Kurdima zagorčati život, i to ne samo vojno.

– Proglase li samostalnost, Kurdi će umirati od gladi – poručio je Erdogan dajući do znanja kako će istoga trena uvesti gospodarske sankcije Kurdistanu.

To konkretno znači da će Turska presjeći i zatvoriti naftovod kojim Kurdi prodaju naftu na međunarodnom tržištu, ali i granice i opskrbne putove na istoku Turske.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Jedini opskrbni put

Time bi bio presječen jedini opskrbni put na koji Kurdi mogu danas računati, što znači da bi ubrzo doista mogli gladovati.

– Rezultat referenduma ne znači da ćemo odmah proglasiti nezavisnost – kažu Kurdi. Više od 3,3 milijuna osoba izašlo je na birališta, što je 72,2 posto upisanih, po izbornom povjerenstvu. Očekuje se da je za samostalnost glasalo oko 80 posto Kurda.     

Komentara 13

DJ
djakputnik
10:28 27.09.2017.

Ima Turska puno iskustva u istrebljivanju milijuna Armenaca, pa to mogu i sada koristiti.

Avatar El Indio
El Indio
09:37 27.09.2017.

Naj jaci su Erdogon i Putin, prvo Erdogon obori Ruski avion,Putin optuzuje Erdogona za pomoc ISILa i da ima dokaze, kasnije Erdogon se posvadja sa EU i dobije punu podrsku od Putina.....hehehe ni u nasem saboru neces tako nesto dozivjet

BA
balance
09:29 27.09.2017.

Babo Erdogan se odrekao Usa i Nato-a, e sad ovi imaju novog igrača na bliskom istoku.Kurdi će dobiti državu doduše u krvavom ratu i to velikom ratu koje pripremaju za islamski svijet(Turska,Iran,Sirija,Irak a uđu i drugi Jordan,Saudijci itd.).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije